БСП иска касиране на изборите в София и оставка на ОИК

Мисия София

29-10-2015, 17:30

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ще подават жалби в Административния съд, утре пак се събират на "Московска" №33 за протест

БСП-София ще поиска касиране на изборите в столицата и оставката на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София. Това обяви председателят на Градския съвет на БСП-София и водач на листата за общински съветници Калоян Паргов, цитиран от нюз.бг.


Паргов и негови съпартийци протестираха пред Общинската избирателна комисия. Те разполагали с конкретни доказателства за опорочаване на изборите. Той е категоричен, че опорочаването на изборния процес е най-голямото престъпление срещу демократичното право на гражданите да участват във формирането на управлението. Протестиращите поискаха оставката на председателя на ОИК-София Диляна Иванова, заради всичко, което се случи в  зала "Арена Армеец".


Паргов е категоричен, че хаосът е бил добре планиран и управляван. На него са манипулирани изборните резултати в полза на победителите. Отговорността за създаването на този хаос била на ОИК, в лицето на нейния председател. "Имаме сериозни основания да се съмняваме в достоверността на обявените резултати и за това ще поискаме касиране на изборите в София." Социалистът обяви, че предстои да подадат жалби в Административния съд.


Паргов коментира, че в много секции в столицата има разминаване между броя гласували и броя на бюлетините. Посочи за пример секция с гласували 199 избиратели и намерени 208 бюлетини. Социалистът смята, че преференциите не са били правилно преброени, дори са били спестени. 90 на сто от протоколите м зала "Арена Армеец" са били неизрядни. Затова се наложило резултатите да бъдат нагласявани, за да излязат контролните, обясни Паргов на пресконференция по-късно.


От БСП-София смятат, че резултатът от изборите за кмет на район "Изгрев" е подправен. "Те ни взеха балотажа", каза Паргов. Според него минимум 4-5 хиляди гласа са отнети от БСП в този район. Това е станало чрез фалшификации и манипулации. С жалба до Административния съд щели да искат касиране на изборите в "Изгрев". Протестиращите се заканиха, че утре в 9:00 часа отново ще се съберат на "Московска" №33.