Топ криминалист: Абсурд е да се твърди, че стрелбата с гранатомет е за сплашване

Политическият рекет измести тротоарния, цели се дестабилизиращ образ на държавата, смятат анализатори

Пълнен абсурд е да се твърди, че стрелба с гранатомет е само за сплашване. Самият конструктор на това оръжие е предвидил определено разстояние след излизането на гранатата кога и къде тя да се взриви. Няма начин да стреляш с това оръжие без да очакваш определен резултат. Пък и не всеки човек може да борави с него, коментира пред бТВ криминалистът Ботьо Ботев атентата срещу Алексей Петров.


"Аз съм убеден, че Петров в момента сам търси и прави изводите и анализите за това защо се е стигнало да този стрелба срещу него. До колкото обаче го познавам като характер, той няма да сподели с разследващите това, до което се добере", допълни Ботев и подчерта, че е бил наясно с нещата по отношение на първия опит за убийство срещу Петров през 2002 година. Тогава, според него, нещата са били изключително професионално подготвени.


"При Алексей проблемите могат да дойдат от много страни. Той има доста врагове и да не кажа силна дума, много хора биха искали отмъщение. Той дори в момента пречи и е опасен за някои хора", каза още спецът по криминалните дела. "Когато говорим за личност като Алексей Петров, причините за покушение могат да бъдат много", каза криминалистът.


"Той е бил в една от службите. Смятате ли, че напускайки оттам и предвид неговата личност, не е взел или изнесъл някакви материали, които биха представлявали интерес за някои хора?", каза Ботев. Той подчерта, че това е хипотеза. "Много хора биха могли да се страхуват от него, не само от управлението, а от всички сфери - и политика, и бизнес", допълни още криминалистът.


"Да сплашваш някого с гранатомет е абсурдно твърдение", категоричен е Ботев. Той е убеден, че човек не може да стреля с такова оръжие и да не желае резултат. "По време на едно такова престъпление извършителите не могат да предвидят всичко в реалната ситуация, и те мислят за своята безопасност", каза Ботев.


"На мен ми намирисва първо на бутафория, второ - на сплашване, и трето - на некадърен килър", каза разследващият журналист Иван Рачев. Според него не е възможно стрелците да не са знаели с каква кола се движи Алексей Петров. "Един или два взрива е имало последно? Защото ако е второто, значи стрелците са били двама", допълни още той.


На въпрос какъв е мотивът за престъплението, журналистът Кристина Патрашкова припомни, че през 2011 година Алексей Петров е планирал да се кандидатира за президент. "Тогава той каза, че ще разкрие истината за банките и парите на държавата в банките. Тази банка беше КТБ. Тогава никой не смееше да говори, Цветан Василев и КТБ бяха свещени крави", каза Патрашкова. Според нея Петров, като служител на ДАНС, е имал достатъчно информация за банковата система.


"Мисля, че не се връщат мутренските години, защото дори и те поумняха и разбраха, че с компютър и калкулатор се върши повече работа отколкото с бухалка и пистолет", каза Иван Рачев. По думите му политическият рекет е изместил тротоарния.


"Това не е криминално престъпление, а политически мотивирано. Според мен става въпрос за престъпление за информация", каза още Патрашкова.


"Стрелба с гранатомет в центъра на София посред бял ден си е вид тероризъм. Отиваме към образ, който сякаш идва да ни внуши да правим диагноза на българската държава". Това пък заяви журналистът Георги Коритаров по Нова телевизия. "Обстоятелството, че подобно деяние се случва в контекста на политическа кампания за местни избори, намеква за опит да му бъде придадена политическа стойност и да бъде изграден дестабилизиращ образ на българската държава. Поне така изглежда", смята Коритаров.


По думите на експерта по сигурността проф. Николай Радулов също по Това тв, всеки ден в страната ни се случват тежки криминални престъпления: "Склонен съм да считам, че това е резултат на тежка криминална престъпност, която продължава от доста време". Според бившия секретар на МВР криминалистиката в България не може да действа, защото инструментариумът е повреден и "институтът по криминалистика реално е фалирал".


Същевременно Коритаров определи обяснението на Алексей Петров, че нападението срещу него е грешка, като "парадоксална форма на успокояване на ситуацията".