25 деца са сред загиналите в катастрофата с руския самолет, страната е в траур

Свят

01-11-2015, 10:59

Снимка:

©ЕПА/БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руски самолет с 224 човека изчезна над Синайския полуостров

Черните кутии са леко повредени, събира се генетичен материал от роднини на починалите

В Петербург започна взимането на генетични материал от роднините на загиналите в самолетната катастрофа с руския самолет, който се разби на Синайския полуостров, съобщи агенция "Новости".
По думите на вицегубернатора на Петербург Игор Албин, местните институции разполагат с всичко необходимо за провеждане на ДНК-експертизи на жертвите от катастрофиралия A-321.


Няма оцелели от катастрофата. Египетските спасители са намерили 129 тела на мястото на катастрофата. 25 от загиналите са деца. Сред жертвите има четирима украинци, 220 са руснаци. В страната пристигнаха и руски спасители. Очаква се днес в Петербург от Египет да пристигне първият самолет с намерените тела на загинали пътници.


Лайнерът Airbus-321 на компанията "Когалимавиа", който изпълняваше полет от 9268 от Шарм ел Шейх за Санкт-Петербург, излетя в съботната сутрин от Египет и изчезна от екраните на радарите след 23 минути. На борда имаше 217 пътници и 7-членен екипаж.


Отговорност за катастрофата пое екстремистката групировка "Ислямска държава". Според руските власти обаче не е възможно самолетът да е бил свален от джихадистите. Основната версия е, че причина за инцидента е технически проблем. Агенция "Новости" съобщи, че вторият пилот преди полета се е оплаквал от техническото състояние на лайнера.


Египетските и руските власти разследват трагедията. Намерени са двете черни кутии на самолета, съобщи агенция "Ройтерс" с позоваване на египетския министър на гражданската авиация Хусам Камал. Разшифроването на черните кутии на катастрофиралия на Синайския полуостров руски самолет може би ще се извърши в Египет, въпросът още не е решен.


Това каза днес ръководителят на агенцията за гражданска авиация на Русия Александър Нерадко, предаде ТАСС. Той допълни, че обикновено при такива случаи в разчитането на данните участват експерти от двете страни. Записващите устройства са леко повредени, но не са били подложени на термично въздействие, съобщи руският министър на транспорта Максим Соколов.


Той отбеляза, че неотдавна Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) е проверила системата, организацията на управлението и безопасността на полетите в Русия и е дала добра оценка.
Но ние, разбира се, ще направим съответните изводи, след като получим резултати от разследването на причините за катастрофата на самолета на "Когалимавиа", подчерта министърът в интервю за руската телевизия Росия 24.


Тази сутрин руските министри на извънредните ситуации и на транспорта, както и шефът на агенцията за въздушен транспорт, които от вчера са в Кайро, заминаха за мястото на катастрофата. Там вече се намират повече от 80 руски специалисти с техника и оборудване, необходимо за работа на места, където е имало самолетна катастрофа.

Днес в Русия е ден на траур.