КЕВР: С 2,8% пада за бизнеса добавката "Задължение към обществото" от днес

Портфейл

01-11-2015, 17:38

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Това ще се отрази директно като намаление с 1,07 лева, уточни Иван Иванов

Добавката "Задължение към обществото" пада за бизнеса от 37.90 лв. за мегаватчас на 36.83 лева за мегаватчас. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на брифинг във връзка с решението на Комисията за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 01.11.2015 година, предаде Фокус.


"Това означава намаление с 2,8%", уточни Иванов. На свое закрито заседание специализираният състав "Енергетика" на Комисията е взела решение добавката "Задължение за обществото" да намалее с 1,07 лева. Като причина за намалението председателят на КЕВР посочи обстоятелството, че цената на природния газ за последното четвърто тримесечие на 2015 година е намаляла с 14.26%, което представлява съществено намаление и на цената на електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин от заводските и топлофикационните централи, които работят с първичен енергиен източник природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата "Задължение към обществото".


Законовото основание Комисията днес да излезе с решение за нови цени на електрическата енергия е Законът за енергетиката в член 31, където изрично е записано, че при необходимост КЕВР може да променя цените на електрическата енергия в период не по-малък от 3 месеца. Последното решение на регулаторът за цени на електрическата енергия влезе в сила от 1 август, което означава, че следващото решение може и ще влезе в сила от днес – 1 ноември. Ал.3 на същия член гласи още, че решението влиза в сила от деня на неговото вземане от КЕВР.


"Това ще се отрази директно като намаление с 1,07 лева на закупената електроенергия на свободния пазар на всички потребители на електрическа енергия и крайни потребители на свободния пазар“, увери Иван Иванов.
Цените влизат в сила от днес - 1 ноември.