Марица би Левски с 3:1 в исторически първи мач за Суперкупата

Пловдивските волейболистки спечелиха убедително срещу "сините"

Марица (Пловдив) извоюва историческата първа Суперкупа на България по волейбол за жени. Шампионките оформиха своя златен требъл за 2016 година след 3:1 (19:25, 25:16, 26:24, 25:19)* над Левски (София) в зала Иван Вазов в Стара Загора.

 "Левски" бе по-стабилният отбор през първия гейм.  С Кремена Каменова като основно острие на своето нападение, Сините дръпнаха с 6:3 и повече не изпуснаха инициативата.  След 14:20 Марица опита щурм с Виктория Григорова на сервис и намали изоставането си до 18:20, но Левски запази контрола си, а Нася Димитрова с ас оформи крайното 25:19.

Шампионките отговориха повече от подобаващо във втората част.  Те наложиха тотално надмощие на терена и бързо натрупаха голяма разлика.  В последните три разигравания Марица завърши гейма по шампионски и с контра на Ана Радичева, ас на Таня Събкова и блокаут на Радосвета Тенева изравниха резултата след 25:16.

В третия гейм пловдивчанки продължиха да играят много силно, но, след като дръпнаха далеч напред с 20:13, допуснаха отпускане и си усложниха задачата.  "Сините" не само догониха Жълтите в резултата, но дори първи стигнаха до геймбол при 24:23.  Все пак с две отлични изяви на Виктория Григорова в центъра момичетата на Иван Петков успяха отново да обърнат за 26:24 и поведоха в мача.

Марица влезе с мощно 4:0 в четвъртата част.  Софиянките направиха плах опит да се върнат в гейма, но той не даде резултат.  Маричанки се бяха устремили към третия си трофей за сезона и не допуснаха повече обрати.  Ас на Тенева донесе първия мачбол за шампионките, а след две разигравания и успешна атака на Събкова от зона 4 за 25:9 пловдивчанки вече ликуваха като победителки

Топреализатор на мача стана Кремена Каменова с 20 точки за Левски.  Най-резултатна за победителките бе Таня Събкова с 19 точки.  Центърът Виктория Григорова добави 18, като наниза цели 7 точки от блокада и 4 аса, а Радосвета Тенева – 16.