Петя Раева и баронеса Ангелова подкрепиха майки на страдащи от диабет деца в ефира на bTV

Петя Раева и баронеса Денислава Ангелова, основатели на благотворителната организация „Докосни дъгата“ подкрепиха майки на страдащи от диабет деца, които се бяха събрали в знак на протест пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в столицата. Протестът, който се излъчи в репортаж на предаването „Тази сутрин“ по bTV, имаше за цел да насочи вниманието на обществеността към казуса с така необходимите за водене на нормален живот от страдащите малчугани инсулинови помпи, които единствено в България от всички държави от Европейския съюз, не се поемат от Здравната каса.
„С инсулинова писалка детето трябва да се убожда по пет пъти на ден и то в най-добрия случай. По някога се налага убожданията да стигнат до 7“, сподели Доротея Луканова, майка на страдащия от диабет 5-годишен Денис.
По-щадящото лечение определено е инсулиновата помпа. Електронният уред доставя по равно количество инсулин през цялото денонощие, без задължителните за писалката обождания. За жалост, инсулиновата помпа струва до 8000 лв, а консумативите на месец – до 1000 лв. На този етап нищо от това не се поема от Държавата.
Именно със събиране на средства за закупуването на инсулинови помпи се занимава кампанията „За нов живот“ на асоциация „Докосни дъгата“ с председател Петя Раева. От създаването си преди година асоциацията е успяла вече да закупи шест инсулинови помпи, които са раздадени на болни от диабет деца и техните семейства.
Такъв се оказа случаят на Мария и нейното момиче Магдалена, която отключва диабет на година и осем месеца.
„За наша радост вече от един месец сме на инсулинова помпа. - Заяви пред камерата на bTV Магдалена. – Тя струва много и ни е подарък от асоциация „Докосни дъгата“, без която нямаше да можем да се справим изобщо“.
В протеста се включи и Ваня Стоянова, която от години наред е приела борбата за инсулинови помпи за своя лична кауза и която също получи подкрепа от „Докосни дъгата“ преди няколко месеца.
„От години се опитвам да докажа, че у нас помпената терапия излиза по-евтино от скъпите клинични пътеки за лечение на късните диабетни усложнения. Съществува Европейски диабетен индекст, който сочи че България е на последно място по лечението и грижите за диабетноболните, но пък на първо място по изразходвани средства“, сподели протестиращата.
Кампанията „За нов живот“ на асоциация „Докосни дъгата“ набира все по-широк обществен отзвук. Наскоро Петя Раева и баронеса Ангелова представиха нейните нови лица – певицата Мариана Попова и актьорът Веселин Плачков. Каузата подкрепиха още редица популярни личности и представители на бизнес елита у нас като жа Анелия Петкова – собственик на модна къща Bridal Fashion, певиците Силвия и Теди Кацарови, г-жа Мрела Ненчова, собственик на златарско ателие SSG и Евгени Минчев.