Съдът отказа да конфискува имущество за 8,4 млн. лв. на Наско Атлантата

Крими

04-11-2015, 14:57

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Производството е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество

Върховният касационен съд отхвърли жалбата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу решение на Апелативния съд във Варна в частта, с която е отхвърлено искането за конфискуване от Атанас Атанасов от Добрич и съпругата му недвижими имоти, моторни превозни средства, дружествени дялове и акции. Магистратите решиха, че не допускат касационно обжалване на решението, пише topnovini.bg .

Припомняме, че претенциите на комисията „Кушлев“ бяха за конфискуване на имущество на обща стойност 8 471 629,60 лева от бизнесмена Атанас Атанасов, известен като Наско Атлантата.

Делото бе срещу Атанасов, съпругата му Теодора и Мирослав Анг. Г., както и срещу 7 юридически лица. Комисията претендираше да бъдат обявени за недействителни по отношение на държавата две сделки. С първата Атанас Ат. продава на 37-годишния Мирослав Анг. Г. от София дружествени дялове от „Атанасов-инвест” ЕООД  за сумата от общо 5000 лв. С втората сделка Атанас Атанасов и Теодора Атанасова прехвърлят притежавани в „Би Ей Инвест” ООД дружествени дялове на обща номинална стойност 5000 лв. на „Пътстрой-Варна” ЕООД. Комисията претендираше за Спортно-туристически комплекс „Спортна среща”, апартамент и административна сграда в Добрич, дворни места, земеделски земи и урбанизирани имоти в Кранево и Рогачево, и за 5 автомобила БМВ, 3 Мерцедеса, АУДИ, Мицубиши и Порше.

Производството е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество,  за това, че с влязла в сила на 22.12.06г. присъда Атанасов е признат за виновен и осъден с наказание „Лишаване от свобода” за това,че в периода м.август-септември 1997 г. е извършил престъпление, като е използвал документ с невярно съдържание. 

След  анализ на доказателствата ВКС е заключил, че в процеса не е установено наличието и на косвена връзка между престъплението и придобитото имущество. Въз основа на това отхвърля искането.