Началото на омразата между Рома и Лацио - "Орлите" отказали да се обединят с "Вълците"

Когато има мач между двата отбора в Рим само туристите са по улиците

Рома и Лацио. Тази неделя ще се изиграе поредното дерби на Вечния град. Има много дербита в Европа, но римското е от най-напечените и напрегнатите. Всеки път. В Рим се е насложило отдавна историческо противоборство между двата клуба.

Лацио е създаден през 1900 година. Отборът играе в небесносиньо и бяло в чест на националните цветове на Гърция. Както се знае, при елините е люлката на Олимпийските игри. По онова време клубът практикува много спортове.

27 години по-късно през 1927 на 7 юни се появява и Рома. Тимът е съставен от четири клуба. Това са Алба Аудаче,Фортитудо,Про Рома и Роман Ф.К. Към Лацио е отправено предложение да се присъедини към четирите тима. От Лацио обаче отказват. И така тръгва съперничеството и голямата омраза между двата отбора.


По отношение на европейски отличия Лацио има предимство пред Рома. "Орлите" имат спечелена КНК през 1999 година с 2:1 на финал срещу Майорка. През същата 1999 година на финал за Суперкупата побеждават Манчестър Юнайтед с 1:0.

По шампионски титли предимството е на Рома. "Вълците" печелят три пъти Серия А срещу два пъти за лациалите. Рома печели и 9 пъти Купата на Италия срещу 6 пъти за Лацио.


Лацио е страдал от нелегални залози три пъти. През 1980 година по време на скандала на черното тото(тотонеро) тимът е въдворен в Серия Б. А през 1986 годиа,когато отборът на Лацио е в Серия Б му отнемат заради измами със залози девет точки и за малко не изпада в Серия Ц. Третият път е след сезон 2005/2006. Тогава Лацио пострадва с отнемането на точки за следващия шампионат. От тази гледна точка неговия градски съсед не е изпадал никога в подобни ситуации.

Досега Рома има 59 спечелени мача в Дерби дела Капитале. Срещу 42 за Лацио. Двата отбора имат 60 равни мача.

Селмосон, който е финалист с Швеция на световното първенство през 1958 година влиза в историята на римското дерби през същата година. След три сезона за Лацио решава да премине в Рома. Той е единствения, който има голове и за двата отбора. Два за Лацио и три за Рома.


Ето какво разказва френският играч Оливие Дакур преминал през Рома от 2003 до 2006 година.

"Това дерби е невероятно. Имал съм шанса да играя и в други дербита като Интер-Милан и Евертън-Ливърпул. Но в римското има много напрежение.Това не може да се обясни. Трябва да се изживее. Всеки говори седмици преди мача и след мача. А по време на мача градът е в очакване. Единствените хора,които са по улиците са туристите. Аз не съм изгубил нито едно дерби с Рома и съм горд от този факт. Спомням си за един мач между двата отбора, когато бяха на по-задни места. Тогава има още по-голямо напрежение защото всеки от отборите иска да спечели за да се изкупи пред феновете. През сезона двата мача между Рома и Лацио са най-важни. Въпреки,че има голяма омраза и към Ювентус от страна на двата тима. По време на мач между Рома и Лацио хората са като болни по трибуните"

Закачката за този уикенд

Рома е длъжен да победи Лацио този уикенд, ако иска да запази третото място. Може и да се изкачи на първото, ако Интер и Фиорентина вземат само по една точка или загубят срещите си.
При победа, Лацио може да се изкачи в Топ 5.