Десетки пренощуваха с надежда в манастира "Свети Мина" край София

Животът

11-11-2015, 11:57

Снимка:

©pravoslavieto.com

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Те чакат своето чудо в деня на светията - по средата на Вълчите празници

Православната църква почита Свети Мина - покровител на семейството. Тази нощ десетки пренощуваха с надеждата за по-добро в манастира "Свети Мина" край София, информира Нова тв. Всяка година хиляди хора се стичат там, за да запалят свещ за здраве и да се преклонят пред чудотворната икона на светеца. Вярва се, че той сбъдва молитвите, а болните получават изцеление. И най-вече - дарява със зачатие жените. По традиция още от сутринта много миряни търпеливо изчакват реда си, за да се докоснат до иконата. Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.


Голяма част от хората нощуваха в манастира "Св. Мина” за да измолят своето чудо. Иконата на светията се смята за чудотворна, а свещениците тук разказват, че вяска година стават свидетели на нови чудеса.
Празничната литургия днес се води от Великотърновския митрополит Григорий. Ето и някои от поверията в манастира. Ако жена иска да зачене син, трябва да остави дрешка в син цвят, ако желае да има момиченце, то бебешката дрешка трябва да бъде розова. Ако девойка си търси жених, то трябва да остави булчински венец.


С ръка върху ръката на Свети Мина - така вярващите отправят молитвите си за чудо. Малко преди полунощ дворът на храма се изпълни с деца и възрастни, разказва Нова тв. Тук бе и 10-годишният Любо, страдащ от тежка форма на детска церебрална парализа. Часове след раждането му Свети Мина се явява в съня на майка му, за да й даде кураж.


"Чудотворната икона е тук от началото на 50-те години на миналия век. Нарисувана е от руския художник Малецки. Светията му се явил на сън и пожелал да бъде нарисуван и иконата му да бъде внесена в манастира. Оттогава до ден днешен чудесата, които се случват пред образа на светия великомъченик Мина не секват. Чудеса на изцерение на тежко болни хора, бездетни семейства се сдобиват с рожба след дълго чакане", разказва Протойерей Борис Петров - игумен на манастира.


Десислав и Виктория идват от Костинброд всяка година за празника. В деня на светеца се сбъдва мечтата им - да станат родители. "Дъщеря ни е осиновена и точно на тази дата ни се обадиха, че сме одобрени и за първи път я видяхме на този ден преди 4 години, оттогава идваме тук", разказва бащата Десислав.


Известен чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.


Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.


По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършват идолопоклоннически жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.


Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста време. В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджули и други зли сили.