Глоби за изхвърлени отпадните в морето без разрешение

Животът

11-11-2015, 12:13

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Кметът на община Крушари е глобен с 5000 лв.

Експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите провериха 177 обектa във Варненска и Добричка област през октомври. Извършените проверки са 260, като 154 от тях са планирани, а 106 са извънредни.  Най-много са проверките на „води“ и „отпадъци“ – общо 77. За отстраняване допуснати нарушения са дадени 48 предписания.
През октомври са съставени 5 акта, в това число на фирми и физически лица.
На ТХ „Русалка холидейз“ ЕООД, гр. София - е издаден акт за неизпълнение на предписание за представяне на документи, удостоверяващи използваните водни количества от водопроводната мрежа за туристически сезон 2015 г.
На „Корона лав“ ООД – акт за неизпълнение на дадено предписание за представяне на документи за дейностите с опасни химимически вещества и смеси.
На Димитрий Димитров Петров за нарушение на Плана за управление на Защитена местност „Дуранкулашко езеро” и извършване на спортен риболов на забранено място.
През октомври са издадеи 4 наказателни постановления на обща стойност 10 100 лева.
„Виги турс” ЕООД и „ВиК Златни пясъци” ООД са глобени с общо 5000 лв за заустване на отпадъчни води в Черно море без разрешително. Кметът на община Крушари е глобен с 5000 лв. за това, че не е информирал РИОСВ - Варна за инвестиционно намерение. На физическо лице от гр. Сливен беше наложен санкция от 100 лв. за нарушение на Закона за защитените територии и извършване на развлекателно-туристическа дейност по река Камчия с моторна лодка, без издаден съгласувателен документ от РИОСВ-Варна.
Извършени са 11 проверки по сигнали за бедстващи и мъртви птици като 2 от сигналите са неоснователни, 1 бедстваща птица е пусната на свобода в подходящ за вида район, 5 птици в безпомощно състояние са настанени в спасителен център и 2 са умрели по време на транспортиране.
Във връзка с разрушаване на незаконен строеж в защитена местност „Яйлата“, експерти на РИОСВ - Варна инспектираха за замърсяване със строителни отпадъци, каквото не бе установено.
През октомври в РИОСВ са изготвени 4 решения за отрицателно въздействие върху защитените зони и 105 становища за оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с оглед опазване на защитените зони. Издадени са 6 решения за необходимостта от ОВОС на инвестиционни предложения и 7 решения за необходимостта от Екологична оценка на планове и програми.
През месеца на Зеления телефон са постъпили 23 сигнала.