Бургас активно в европейския проект “Витални градове”

Мисия Бургас

11-11-2015, 12:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Бургас с нов заместник-кмет

Във втора фаза партньорската мрежа ще бъде разширена и ще включи много други градове от Европа

Международни партньори поканиха Община Бургас да се включи в един интересен нов европейски проект. Той се нарича Vital Cities и е финансиран по програма URBACT III. Проектът има за цел да популяризира спорта в градски условия, да го направи достъпен и привлекателен за по-слабо активни представители на местната общност, както и за хората в неравностойно положение.

В първа фаза от проекта Бургас си партнира с Община Луле, Алгарве - Португалия, Община Краков - Полша, Община Бирмингам - Великобритания. Във втора фаза партньорската мрежа ще бъде разширена и ще включи много други градове от Европа.

Целта на Vital Cities е местните власти да създадат нов набор от инструменти за планиране на градската среда, за да се предоставят адекватни условия за почивка и спорт. Мерките могат да обхващат инициативи на и за местната общност; дейности, базирани на информационни технологии; по-добро координиране на услугите на местната власт за популяризиране на здравословния живот; изграждане на иновативни съоръжения за спорт на открито и организиране на публични, широко достъпни събития за популяризиране на спорта в градски условия.

В рамките на проекта ще се направят анализ и карта на съществуващите спортни съоръжения със свободен достъп. Ще бъде създадена база данни с изискванията, очакванията и потребностите на живеещите в отделните райони на града бургазлии. Така ще бъде прецизирана общинската програма за изграждане на съоръжения за спорт на открито по начин, който да ги направи не само достъпни, но и полезни.

За да не звучим прекалено теоретично, даваме пример как политиката на Бургас кореспондира с този проект. На приложената снимка виждате част от новия парк в зона Г на к-с "Меден рудник". Освен места за отдих, в него има различни спортни зони. Една от тях е за каране на ролери, като специално за начинаещите е монтиран метален парапет, на който да се подпират. През следващите години в този и в другите жилищни комплекси предстои да бъдат обновени много междублокови пространства, в които ще има спортни и детски площадки, велоалеи, ролер зони.

"Когато станахме "Европейски град на спорта", целта не беше само да се похвалим с титлата. Бургас трябва да е град на активните хора през всички следващи години", каза кметът Димитър Николов.