Плевнелиев: Претенцията на Вартоломей I е известна отдавна и беше неуместна

Общество

11-11-2015, 14:27

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Русофили проведоха активна кампания срещу Вселенския патриарх, казва вещ по темата богослов

Президентът Росен Плевнелиев счита за неуместно Вселенският патриарх Вартоломей да поставя свои претенции по време на награждаването му с орден "Стара планина". Държавният глава направи коментара след церемонията по полагането на клетва от новите членове на Конституционния съд.


"Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Според президента проблемът е решен отдавна, а искането е дошло неочаквано. "Бяхме изненадани от исканията на Вселенския патриарх", допълни той, цитиран от Фокус.


"Тези въпроси се решават по пътищата на дипломацията и в развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Проблемът е отдавна известен на българските политици и дипломати, и според мен отдавна решен", заяви още той. В коментар за критиките срещу удостояването на Вартоломей I с най-високото държавно отличие Плевнелиев припомни, че държавният глава няма право самостоятелно да предлага и да решава кой да бъде награден.


"Трябва да е ясно, че това е едно колективно действие, когато става въпрос за български граждани предложението идва от Министерския съвет или от Народното събрание, а когато става въпрос за чуждестранни граждани обикновено идва от Министерство на външните работи (МВнР). Такъв е случаят и с връчването на ордена на Вселенския патриарх, което стана по предложение на МВнР и със съдействието на БАН", каза президентът.


Печатни медии днес цитираха премиера Бойко Борисов, който отмени предвидената си среща с Вселенския патриарх след удостояването му с ордена, че е направил това, защото се е подразнил от претенциите му.


Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му. Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия, освен чисто политическата. Така философът и богослов проф. Калин Янакиев коментира пред bTV скандала около посещението на Вселенския патриарх у нас. Според професора целият сюжет има за цел да отмести обществения фокус от истински важните теми, които Вселенският патриарх коментира по време на визитата си в България.

"Вартоломей I призова към включване на българската църква в всеправославния и междуконфесионалния диалог, от които е била изолирана дълго време", напомни професорът. "Освен това патриархът подчерта, че принадлежността към православната църква е наддържавна", посочи Янакиев. По думите му етнофилетизма (неумерена привързаност към етноса в рамките на църквата – бел.ред,) е една от най-големите ереси в църквата, защото в същината си религията е обединяваща и стои над етническата и националната принадлежност.

Относно искането за връщане на църковни светини на Гърция, Янакиев подчерта, че това не е първият път, в който се настоява България да върне свещените предмети на Гърция. Според него няма представител на гръцката държава, който да не е изявил желанието си реликвите да бъдат върнати. Богословът обаче смята, че мястото им е в храма, а не в музея.


Като че в потвърждение на професорската теза дойде острата реакция на лидера на БСП. "Цялостното поведение на Вартоломей I в България беше обидно за българските граждани и християни" коментира пред Фокус Михаил Миков, който тази сутрин призова да не бъде обнародвано в Държавен вестник награждаването на Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото отличие на държавата – орден "Стара планина" I степен.


"Не може да се поставя под въпрос автономията на българската православна църква. Не е спазен законът. Очевидно е, че няма решение на МС, каквото се изисква по силата на чл. 11 от Закона за ордените и медалите в Република България. Не е публикуван и до момента указ на президента за награждаването", обясни Миков.


Той уточни, че е задал и въпрос към министъра на външните работи за какви особени заслуги той си е позволил да предложи и как може след като няма решение на МС, президентът да окичи Вартоломей с това най-високо българско отличие.


"Няма да коментирам предварително въпроса дали притежава особено големи заслуги. Искам да чуя какви са били аргументите на външния министър, който очевидно е направил предложението. Интересно ми е има или няма решение на МС, което по закон е изрично изискуемо, за да се стигне до награждаване. Трябва да има решение или на МС, или на НС. На НС такова решение няма, да видим дали има на МС, или без такова президентът е наградил Вселенския патриарх”, коментира лидерът на БСП.

Той заяви, че очаква да получи отговор от министъра на външните работи по време на петъчния парламентарен контрол или когато дойде да му отговори.