България се включи с 50 хиляди лева в спешен фонд за Африка

Политика

12-11-2015, 15:21

Снимка:

Facebook/Бойко Борисов

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Премиерът постави подписа си във Валета, наред с останалите страни от ЕС

България участва с 50 хиляди евро в създадения днес Спешен доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави с размер 1,8 милиарда евро. Сумата беше публикувана от Европейската комисия заедно с първоначалните вноски и на останалите 27 страни от Европейския съюз.


Премиерът Бойко Борисов заедно с колегите си положи подпис на официална церемония по откриването на фонда в малтийската столица Валета. На второ заседание на високо равнище продължават преговорите с африканските лидери за общи мерки за спиране потока от нелегални имигранти.


Продължаваме с неформално, извънредно заседание на Европейския съвет, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Поводът за срещата отново са безпрецедентните темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки. Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа. В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно", пише Борисов.


"Ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес, защото ние насила не можем да задържим хора в България. Затова наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради. Искрено се надявам днес да се вземе правилното решение", споделя плановете и наблюденията си премиерът.