Компанията Diamond Foundry привлече дузина милиардери и известни личности, които да подкрепят амбициозния ѝ проект.

През последните три години иновативният стартъп, създаден от основателя на Nanosolar Мартин Рошайзен, е разработвал идеята за направа на „истински” диаманти в лаборатория. За разлика от синтетичните диаманти, те ще бъдат гравирани от парче натурален, добит диамант като субстрат. Компанията твърди, че е способна да изработва в лаборатория стотици диаманти до 9 карата само за две седмици, предаде Вusinеss Insidеr, цитиран от money.bg.

Откритието явно е било доста примамливо, след като е убедило 10 милиардери и членове на Силициевата долина да инвестират в него. Фирмата Diamond Foundry е провела три кръга на финансиране от хора като световноизвестния актьор Леонардо ди Каприо, основателя на Twitter/Medium Еван Уилямс, създателя на Zynga Марк Пинкъс, съоснователката на One Kings Lane Алисън Пинкъс, откривателя на SUN Microsystems Андреас Бехтолшайм, съоснователя на Facebook Андрю МакКалъм, бившия главен оперативен директор на Facebook Оуен ван Ната, частния инвестиционен мениджър на предприемача Марк Бениоф – Марк Голдщайн, Дейвид Спектър от Sequoia Capital, бившия президент на eBay Джеф Скол, Скот Банистър и много други.

Любопитно е да се отбележи, че Леонардо ди Каприо изигра главната роля във филма „Кървав диамант” от 2006 г. и оттогава актьорът се ангажира с кампании срещу индустрията, която от години е подложена на сериозни критики заради негативното въздействие върху околната среда и експлоатацията на детски труд.

Diamond Foundry обяви, че вече е събрала по-малко от 100 млн. долара. Това е значителна сума, имайки предвид, че компанията стана публична в сряда сутрин.

От стартъпа твърдят, че процесът на изработка не извлича традиционните синтетични диаманти, а „100% чисти диаманти” със същите молекулярни несъвършенства като тези на диамантите, които бихте намерили на Земята.

За база се използва малко парче от естествен диамант, за да пораснат нови слоеве на върха на кристала, докато се образуват нови диаманти. Те се отглеждат в много горещ реактор, който стига до над 4400 градуса по Целзий.

„Разликата е, че добавяме атоми към природните диаманти и всъщност процесът ни не работи без естествения диамант като субстрат. Синтетичните диаманти на пазара са направени чрез използването на високо налягане без какъвто и да е субстрат за растеж”, обясняват от компанията.

„Горд съм да инвестирам в Diamond Foundry – компания, която намалява човешките жертви и тези на околната среда в диамантената индустрия – чрез устойчиво култивиране на диаманти без разрушителната употреба на минното дело”, написа самият актьор в официалната си страница във Facebook навръх рождения си ден.