Над хиляда самотни деца бежанци са поискали закрила от нас за 9 месеца

Общество

13-11-2015, 12:48

Снимка:

©vesti.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Всеки четвърти, молещ за убежище, е непълнолетен или малолетен, отчитат от ЕП

1109 деца бежанци, които са сами и не се придружават от родител или роднина, са поискали закрила от България за първите 9 месеца на 2015 г. Тези данни бяха изнесени от евродепутата от БСП Илияна Йотова на конференция "Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения". Тя се провежда в парламента с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, представители на Агенцията за бежанците. Специален гост е евродепутатката Кашету Киенге, която е основен докладчик по доклада на ЕП за новите политики в областта на миграцията, съобщи "24 часа".


Най-много непридружени деца бежанци у нас има от Афганистан - 515, от Ирак - 298 и от Сирия - 246, сочат още данните, изнесени на конференцията. Закрила са поискали и непълнолетни и малолетни от Иран, Индия, Бангладеш, Либия, Гамбия и Пакистан. Регистрира се драстично увеличение на броя им от 2014 г. насам. "Непридружените деца са преди всичко деца. Те винаги се намират в потенциална опасност и по отношение на тях винаги действат закрилни политики", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. "Във всичките си действия трябва да се ръководим от гледна точка на най-добрия интерес на детето", призова тя.


"Повече от 5 г. бежанската криза не може да намери решение, а ако нямаме правилни отговори, ще подхраним ксенофобските тези", заяви Илияна Йотова. Тя постави въпросите, които трябва да намерят отговор на конференцията - защо децата бежанци остават сами, как да се установи самоличността им, къде да бъдат настанени и др. "Изключително тревожен проблем е трафикът с деца, че те са обект на каналджийство", каза още евродепутатът от БСП.


"Всеки четвърти, молещ за убежище, е непълнолетен или малолетен", отчете Кашету Киенге. Тя даде варианти за грижи към децата бежанци - в приемни центрове или семейства, и дори чрез специална политика, даваща възможност да получават по-лесно гражданство. "Редица държави - членки на ЕС систематично нарушават правата на непридружените непълнолетни", уточни Киенге. И призова нито едно дете да не бъде задържано на места със специален режим.


"Ако ние имаме претенции за хуманност, то нейната най-висша форма може да е отношението ни към децата", заяви пък соцлидерът Михаил Миков. И призова Европа да даде силен знак за хуманност, като извади темата в специално отношение, грижа и финансиране. "Иначе децата ще изчезват от центровете и ще попадат в ръцете на черния сектор на Европа, което не трябва да позволим", предупреди той. Миков настоя за повече солидарност от ЕС към страните с най-голям бежански натиск. "Защото на бежанците не трябва да се гледа само като на трудов потенциал, който може да даде нова енергия на Европа, те са и голям проблем", каза лидерът на БСП.