Министър Николай Ненчев присъства на демонстрация на британския военен кораб „Дънкан“

Мисия Бургас

13-11-2015, 16:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Британски Унищожител акостира на Морска гара

На 14 ноември британският военен кораб ще участва в учение с миночистач от състава на българските Военноморски сили

Министърът на отбраната Николай Ненчев присъства на демонстрация на способностите на един от най-модерните кораби на британските Кралски военноморски сили - „Дънкан“, който акостира на пристанище Бургас на 12 ноември. Командир на британския военен кораб е капитан ІІ ранг Рич Аткинсън. Визитата се осъществява в рамките на двустранното военно сътрудничество между Великобритания и България и е част от мерките за сигурност, приети на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Посещението е и израз на ангажираността на Великобритания към сигурността и стабилността в Черноморския регион.

На демонстрацията на способностите на кораба присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Нейно британско величество Н.Пр. посланик Ема Хопкинс, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

На 14 ноември британският военен кораб „Дънкан“ ще участва в учение с миночистач от състава на българските Военноморски сили. Съвместното изпълнение на задачите ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост, както и за постигане на по-добро разбиране на процедурите и способностите на военноморските сили на двете държави.

Визитата на военния кораб „Дънкан“ в България демонстрира тясното сътрудничество между двете страни, в рамките на което през миналата година Великобритания участва със свои военни формирования в две учения, проведени на територията на нашата страна. Посещението е допълнение към помощта, която страната оказва на базирания в София Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО. През 2016 г. Великобритания планира да участва със свои военнослужещи и в две нови учения в България. Визитата показва и социалните измерения на двустранното партньорство между Великобритания и България. Във втория ден от посещението членовете на екипажа на „Дънкан” ще посрещнат деца от Бургас, които ще имат възможността да разгледат кораба. Моряците ще се срещнат и със своите български колеги в приятелски футболен мач.