Свидетел срещу Алексей Петров загина в катастрофа, друг от враговете му ранен с брадва

Работим по всички версии, но не трябва да дописваме сценарии, които не съществуват, заяви министър Бъчварова

Основен свидетел срещу Алексей Петров загина в катастрофа, а друг, който даде показания срещу бившия съветник в ДАНС, бе посечен с брадва и откаран със сериозни рани в болница. Първият инцидент стана в четвъртък вечерта - часове преди делото “Октопод”, а вторият в петък по обяд - по време на съдебното заседание срещу Петров и останалите подсъдими за рекет. Свидетелят Георги Цветанов умря при катастрофа в четвъртък вечерта на автомагистрала "Тракия" край Чирпан, съобщава "24 часа".

“Няма нищо необичайно, най-вероятно шофьорът е заспал зад волана”, коментира началникът на Пътна полиция в Стара Загора Деян Славов слуховете, че едва ли не Цветанов е жертва на атентат.

Около 22,40 ч управляваният от 50-годишния плевенчанин “Фолксваген Голф”, който пътувал към София, внезапно излязъл от пътя, разкъсал преградната мрежа, прелетял около 50 м и се забил в угарта на близката нива. По асфалта няма спирачен път. На мястото вдясно няма предпазна мантинела, а магистралата прави лек десен завой. Според бюлетина на МВР Цветанов се е движил с несъобразена скорост. Нямало данни за участието на друг автомобил в произшествието. От удара шофьорът, който бил сам в колата, получил тежки травми и умрял в линейката на път за болницата в Стара Загора. Сигнал за произшествието на тел. 112 подали случайни пътници, минали покрай мястото на инцидента. Когато пристигнала с линейката, дежурната д-р Кършякова от Спешния център в Ст. Загора заварила в тъмното край катастрофиралия автомобил двама полицаи, пристигнали от Чирпан, възрастен българин и двама млади мъже, които говорели на английски. Те се опитали да помогнат на медицинския екип да качи в линейката ранения шофьор, който починал минута след това. Раненият успял да промълви само: “Умирам, умирам”, а движенията му били неадекватни, разказа лекарката.

По-късно от полицията уточниха, че свидетелите са разпитани. В петък сутринта спецсъдът в София трябваше да разгледа молбата на Цветанов да бъде конституиран като частен обвинител по делото “Октопод”. Съдията Виктор Чаушев, който не знаеше за смъртта на Цветанов часове по-рано, посочи, че макар свидетелят да е заявил на адвоката си, че е в чужбина, не е представил доказателства за това и отсъства.

Бизнесменът и бивш банкер Георги Цветанов е ключов свидетел по делото. Той е сред първите разпитани на процеса в градския съд и дава показания близо 4 ч на 25 февруари 2012 г.

Цветанов разказа, че в началото на 90-те години бил шеф на клона на Първа частна банка в Плевен. През това време доста се замогнал. Успял да купи апартаменти в Плевен и София, къщи в Банкя и Рибарица, земя в Синеморец. Притежавал и впечатляваща колекция от африкански пластики и картини, лично подбирани от Светлин Русев.

Цветанов се запознал с Алексей Петров през 1996 г. По това време той вече не бил банкер, а разследван за злоупотреби в Първа частна банка и бизнесмен, който се занимавал с търговия с хранителни продукти, предимно захар.

15 часа след катастрофата с бизнесмена друг от враговете на Алексей Петров и също свидетел по делото “Октопод” - Пламен Устинов, бе посечен с брадва при скандал със свой съселянин. Сигнал за инцидент в тетевенското село Глогово, където Устинов живее със семейството си, бил получен в полицията малко след 13,30 часа в петък.

45-годишният Пламен и Младен Алдинов по прякор Мекицата, на 52 г., срещайки се на улицата, подновили стара вражда. Според хора от селото от 2-3 месеца двамата не можели да се разберат за подялба на имоти. Тъй като имали бизнес в дърводобива, спорът бил за гори.

В афект от разпрата и пиперливите думи на опонента си Пламен Устинов замахнал и счупил стъкло на автомобила му. Тогава в конфликта се включили и синовете им Стамен Устинов (22 г.) и Румен Алдинов (24 г.).

Информацията от полицията до момента гласи, че Румен се оказал по-лют и по-бърз и нанесъл удари с брадва по врата на Пламен Устинов. В отговор синът му Стамен скочил и нападнал Румен.

Двамата пострадали били откарани в тетевенската болница за оказване на медицинска помощ. след което Устинов е транспортиран за по-нататъшно лечение в болница в Плевен.

За случая е уведомена прокуратурата. На място са изпратени полицейски служители, които изясняват обстоятелствата около инцидента.

"Работим по всички версии, но не трябва да дописваме сценарии, които не съществуват. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в студиото на "Панорама" по БНТ по повод инцидентите с двама от основните свидетели по делото "Октопод".