Г-20 се събира в Турция, участват Путин, Обама, Меркел и Камерън

Свят

15-11-2015, 08:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще бъдат на пост денонощно

В турския курорт Белек, близо до Анталия, днес започва двудневна среща на върха на лидерите на групата Г-20 на най-големите икономики в света, съобщава dnes.bg.

Макар че Г-20 обикновено се фокусира върху икономически въпроси, след терористичните нападения в Париж в петък вечерта президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма.

В срещата ще участват президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън.

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи на турския си колега в телефонен разговор вчера, че няма да участва в срещата, но министрите на външните работи и на финансите на Франция ще бъдат там, съобщиха източници от турското президентство.

В знак на скръб и солидарност с жертвите на терористичните нападения в Париж официални лица съобщиха, че по време на официалната вечеря и други събития в рамките на срещата няма да звучи музика.

Над 30 хотела и периметър от около пет квадратни километра в курорта Белек на практика са изолирани от външния свят, отбелязва ТАСС.

Полицаи на всеки 50 метра, самолет-радар последен модел, морски патрули - турските власти са взели всички мерки, за да гарантират сигурността на срещата, предаде АФП.

Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще бъдат на пост денонощно, обяви вътрешният министър Селями Алтънок.

В срещата ще участват общо 13 000 души, без да се броят представителите на неправителствени организации, бизнесмени и 2 500 акредитирани журналисти.

Само лицата с акредитация ще бъдат допуснати в така наречената "червена зона", където се намират 30-те хотела, в които ще бъдат настанени делегациите. Стъклата на прозорците на хотелите са подменени с бронирани стъкла.

Над 350 охранителни камери със системи за разпознаване на лица и регистрационни номера са инсталирани в района на срещата.

Над зоната постоянно ще лети най-модерен самолет-радар, а изтребители Ф-16 ще бъдат в готовност за излитане. По море ще патрулират катери на бреговата охрана, на рейд са няколко кораба на турските военноморски сили, както и американският есминец "Доналд Кук".

Летището в Анталия започна да приема самолети на някои от лидерите на Г-20. Пристигнаха вече президентът на Китай Си Цзинпин, президентката на Бразилия Дилма Русеф и кралят на Саудитска Арабия Салман. Те присъстваха снощи на неофициална вечеря, дадена от турския президент Ердоган, предаде АФП.

Пътят от летището в Анталия до курорта Белек, който е около 20 км, е с отцепено "ВИП-трасе" - едната лента е отделена само за участниците в срещата, а в другата се осъществява обичайният трафик. ВИП-трасето е напълно отделено с полицейски заграждения, охранявани от полицаи и специалните служби в бронирани джипове и снайперисти на покрива.

Местните медии съобщиха, че в Анталия се очаква да пристигнат до 30 000 чуждестранни и местни активисти, противници на Г-20. По някои сгради в Анталия вече се появиха надписи "Г-20, махай се оттук!". Властите обявиха, че проникване на активистите на територията на форума е невъзможно, но те ще могат да изразят гражданската си позиция по мирен начин извън загражденията. Управлението за сигурност на Анталия е подготвило спортна арена в Белек за разполагане на евентуални нарушители на реда. Полицията е информирала адвокатското бюро за предприетите мерки и е поискала от адвокатите да бъдат готови бързо да пристигнат на мястото на задържане за защита на интересите на евентуални нарушители.

В рамките на срещата на Г-20 в Турция ще има също среща на държавните глави от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. В срещата на Г-20 ще участват също представители на Испания, Малайзия, Сенегал, Сингапур, Зимбабве и други държави. Очаква се да пристигне и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който бе поканен като почетен участник от президента на Турция Ердоган.