Г-20: Трябва да се пресекат каналите за финансиране на тероризма

Свят

16-11-2015, 06:54

Снимка:

bta.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обама и Путин са разговаряли 20 минути за нуждата от разрешаване на конфликта в Сирия

На срещата в Анкара лидерите от G20 се споразумяха за общи действия в борбата срещу тероризма. 
Това става ясно от проекта на подготвената от политическите лидери декларация, цитирана от агенция Bloomberg.

Участниците в срещата призовават да се засилят координацията и обменът на информация, за да се пресекат каналите за финансиране на тероризма, както и за тези за придвижване през екстремисти през границите, за се даде по-комплексен отговор на проблемите, пораждащи тероризма.

Наред с това лидерите от G20 се споразумяха за засилване наконтрола по границите и подобряване на сигурността насамолетните полети.

Форумът на G20 се провежда в Анталия на 15 и 16 ноември.

В G20 влизат Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия,  САЩ, Турция, Франция, ЮАР, Южна Корея и Япония.

Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама разговаряха за пръв път между срещите на ръководителите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и работното заседание на срещата на върха на Г20 в Анталия. Разговорът продължи повече от 20 минути, съобщава РИА Новости.
Двамата бяха седнали в кресла един срещу друг и разговаряха на четири очи, уточнява агенцията.
Междувременно станаха ясни подробности от разговора между двамата президенти, съобщи Ройтерс. Те са отбелязали прогреса на Виенските преговори за ситуацията в Сирия и са констатирали факта, че серията атаки в Париж засили нуждата от разрешаване на конфликта. Те са се съгласили с необходимостта от установяване на примирие в Сирия и да започнат преговори под егидата на ООН. Обама е призовал Русия да се концентрира в борбата с "Ислямска държава".