Убитият Попов два пъти се пробвал за наркобос по морето, третият се оказа фатален

Крими

16-11-2015, 10:21

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

Svetlina12

Всичко от Автора

Известният по прякора Костов, който бе екзекутиран в Поморие беше задържан като лидер на престъпна група през 2012

Това е вторият опит на Костов да се наложи като наркобос по морето. Първият път той попада зад решетките още през 2006 г. според запознати разработката срещу бандата му е нещо като "генерална репетиция" за мегаакцията срещу наркопирамидата на Димитър Желязков през април 2007 г.

Месеци наред полицаи дебнат групата му, използват и СРС-та, за да могат да докажат престъпната й дейност. Тогава се пробват част от триковете, които по-късно се прилагат и при мащабната операция срещу Очите, припомнят 24 часа. Полицаите още помнят емблематична фраза на "Костов", засечена чрез СРС-тата: “Ние сме вълци, не можем да бъдем агнета”.

През октомври 2007 г. Иван Попов е признат за виновен като лидер на организирана престъпна нарко група и получава 3 г. ефективно. Присъдата е под минимума, тъй като делото минава по съкратената процедура.

През 2012 г. Попов-Костов и още петима бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение и наказателни акции.

Заедно с лидера зад решетките се оказаха по-малкият му брат Стойчо както и айтозлиите - Мартин Йосифов с прякор Манекена и Нуран Бекир.

Бандата бе задържана след разработка на бургаските антимафиоти. Попов и сие са действали основно на територията на Бургас и Айтос като са се опитвали със заплахи и насилие да монополизират разпространението на дрога, изисквайки от самостоятелните пласьори, т.нар. шанаджии да им се отчитат с част от печалбата си.