На срещата за Сирия във Виена пак не се разбраха за Асад

Свят

16-11-2015, 17:48

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Междувременно приключи масираната акция в Брюксел, Салех Абдесалам не е сред задържаните

Участниците в срещата за Сирия във Виена се договориха за плана за примирие, преходното правителство и изборите в Сирия, но съдбата на президента Ашар Асад остава неопределена. Това каза министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс по радио RTL, предаде РИА "Новости".


"Във Виена ние постигнахме съгласие по плана за примирие в Сирия, по необходимостта от прекратяване на огъня и за това, че трябва да се върви към изменение на конституцията и провеждане на избори", каза Фабиюс. Участниците в преговорите обаче не постигнали консунсус за съдбата на сирийския президент. "Има поне три варианта за неговото бъдеще", каза министърът.


Белгийските специални части щурмуваха днес арабския квартал Моленбек в Брюксел в опит да заловят "осмия" атентатор от Париж Салех Абдесалам, но операцията завърши без нито един арестуван, според някои медии, според други има един, чието име не се споменава. А току що стана ясно, че полицията в Белгия е арестувала двама белгийци във връзка с атентатите в Париж. Задържаните са обвинени за участие в терористичен атентат и за дейност в терористична група, предаде белгийската медия RTBF, съобщи Фокус. Останалите петима от общо седем задържани в Белгия са освободени.


Първоначално телевизия Ер Те Ел съобщи, че Салех е бил задържан "жив и без да окаже съпротива" в Моленбек, но прокуратурата опроверга информацията. Абдесалам е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" във френската столица, като се смята за един от основните организатори на кървавите атаки.


Белгийската столица в понеделник бе арена на мащабна операция срещу заподозрени терористи, като голяма част от града беше блокирана. В района на арабския квартал се чуваха стрелби и детонации, а местните телевизии бяха призовани от съображения за сигурност да спрат преките излъчвания.


Заради сигнал за бомба в района на институциите на ЕС в Брюксел районът бе блокиран от полиция. Оказа се, че бомба няма.


Абделхамид Абауд, който се смята за "мозък" и организатор на терористичните атаки в Париж, се предполага, че в момента се намира в Сирия. Той е роден в Белгия. Абауд е познат на властите екстремист. През последните дни той беше свързван с Ибрахим Абдеслам, който извърши самоубийствена атака до кафенето Comptoir Voltaire.


Френското издание Liberation свързва Абауд със Сид Ахмед Глам - френски студент, обвинен за убийство, опит за убийство и тероризъм. След проверка на документи, телефон и компютър в дома му, става ясно, че Глам е бил в контакт с френскоговорящ мъж в Сирия, който му е наредил да извърши атака срещу църква.


Абделхамид Абауд е известен също като Абу Омар. Той е свързван с няколко въоръжени обира, извършени заедно с 26-годишния Салех Абдеслам.