Миков и Митов в лют спор за ордена на Вартоломей I

Политика

20-11-2015, 14:37

Снимка:

©Фактор.бг

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Турски гражданин се меси в отношенията ни с Гърция, гневи се соцлидерът

Орденът, с който беше удостоен Вселенският патриарх е незаконен - нито е гласуван от парламента, нито е одобрен от правителството. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в парламентарен въпрос към външния министър Даниел Митов, цитиран от Фактор.


"Аз го предложих на 3 ноември. По закон външният министър инициира удостояването на чужди граждани с държавни отличия", обяви от трибуната Митов. И изреди няколко мотива, с които е защитил предложението си, сред които активната позиция на Вартоломей за насърчаване на диалога между всички религии, отдадеността му на научната дейност и силната му ангажираност за опазването на околната среда, покрай която се прочул като "зеления патриарх".


Иначе инициативата за удостояването с най-високото държавно отличие тръгвала от шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров и, преди да стигне до дипломат номер 1, минала през правителството и Министерството на културата.


"Не ме интересува дали е зелен или кафяв патриарх, а че един турски гражданин се намесва в междудържавните ни отношения с Гърция. Каня всички, които могат, да поднесем цветя за Екзарх Антим в двора на българската църква в 12 ч на 29 декември. На тази дата се навършват 127 години от смъртта му", отсече Миков. И заклейми задочно Вартоломей, че забранил служба в нашия храм. На което Митов призна, че за случая е знаел, но въпреки това го е предложил. Поради няколко причини - посочените вече мотиви, защото държавата трябвало да подходи с добро и защото никой от нейните служители нямало как да знае предварително какво ще говори вселенският патриарх, като дойде у нас.