Обама зове Русия да удря по въздух ИДИЛ, а не сирийската опозиция

Свят

22-11-2015, 11:39

Снимка:

©manager.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Лидерите да идат на климатичната конференция в Париж без страх, каза той

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да направи стратегическо решение и да насочи въздушната си кампания в Сирия срещу терористичната групировка "Ислямска държава", а не срещу умерените опозиционни сили, които се опитват да свалят от власт Башар Асад, съобщават световните информационни агенции. Обама подчерта, че военната операция на Русия в началните си фази не е допринесла с нищо за възпирането на "Ислямска държава" и дори в някаква степен е подсилила позициите на групировката.


Президентът на САЩ каза пред журналистите, че е посъветвал Владимир Путин на разговора им в Анталия да насочи ударите срещу онези, които свалиха руския самолет и избиха невинни руски граждани. Обама добави, че Москва не е поела официално ангажимент да подкрепи политически преход, чрез който Асад да се оттегли от властта, а само политически преходен процес.


Президентът на САЩ беше помолен на пресконференцията да коментира материала на "Ню Йорк таймс", че разузнавателните служби се опитват да представят по-оптимистична от реалната картина за успехите срещу "Ислямска държава" и обучението на иракски войници. Обама отговори, че многократно е инструктирал службите никога да не прикриват фактите и да не изкарват нещата "по-розови".


Американският президент заяви, че САЩ и съюзниците им няма да проявят никакво колебание в битката срещу "Ислямска държава" и предупреди, че светът няма да приеме джихадистките атаки в Париж и навсякъде другаде по света като "новото нормално положение". Той призова световните лидери да отидат на климатичната конференция в Париж в началото на декември, за да покажат, че не ги е страх.

Американският държавен глава е в Малайзия, където участва в срещата на върха на АСЕАН.