Шанхай и София се побратимяват, ще има скоростна железница между държавите

Политика

23-11-2015, 11:46

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Премиерът е на стратегическо покещение в Китай заедно със 7 министри и 36 бизнесмени

България съвместно с Румъния, Сърбия и Македония да предложат общи инфраструктурни проекти, за да привлекат инвестиции за тях от Китай. Това предложение ще направи утре премиерът Бойко Борисов по време на срещата на 16 източноевропейски държави с китайския премиер Ли Къцян в град Суджоу, Китай, съобщава "24 часа". Премиерът е в Китай начело на делегация със 7 министри и 36 бизнесмени.


Проектите трябва да са насочени за развитие пътя на коприната през региона, традиционен търговски маршрут, който в момента Китай модернизира, обясни идеята си Борисов по време на инвестиционен форум днес в Шанхай. Така пътят на коприната ще следва своя естествен път, обясни Борисов. Той похвали България че привършва с модернизацията на голяма част от железопътната и пътната си инфраструктура. Сега на страната й били нужни контейнерни терминали, обясни Борисов.


Именно контейнерен терминал в Бургас може да е българската част от предложението за привличане на китайски инвестиции в инфраструктурата, обясниха от българската делегация. Той щял да продължи пътя на коприната, който в момента стига до руското пристанище Поти, от другата страна на Черно море.


5 европейски коридора минавата през България и я свързват с пазар от 500 млн. души в ЕС, изтъкна на бизнесфорума в Шанхай вицепремиерът Томислав Дончев. Целта на събитието бе да изтъкне предимствата на България като врата към Европейския съюз за китайските стоки. България търси развитието на логистични, асемблиращи и производствени мощности, обясни пред бизнесмените от Шанхай икономическият министър Божидар Лукарски. На събитието присъства и заместник генералният секретар на Китайската комунистическа партия в Шанхай Ю Бей Хуа.


Десислава Танева пък изтъкна предимствата на България за развитие на земеделието. По време на посещението в Китай тя ще опита да стартира процедура за износ на пресни череши към азиатската страна. До момента България изнася само царевица, лавандула и рибни продукти. Рафинерия за слънчогледово олио на стойност 7 млн. долара ще изгради в следващите 2 години в Бургас китайският бизнесмен Чан Уей, разказа той на форума. Уей подписа днес и споразумение с националната компания "Индустриални зони" за проекта си. Той вече обработва големи масиви, засети с царевица и слънчоглед в България и изнася продукцията си за Китай. Освен това дистрибутира и български етерични масла в Китай.


В Китай пък ще бъде построен български завод за кисело мляко. В момента в страната има две предприятия, които обаче са франчайзингови и само купуват от България закваска. Те продават по 16 млрд. кофички годишно. Най-популярната марка българско кисело мляко в Шанхай е "Момчиловци", похвали се кметът на мегаполиса Ян Сюн на премиера Бойко Борисов. Кметът Сюн изяждал по една кофичка от киселото мляко всяка сутрин, разказа той.


Борисов и Сюн се разбараха да побратимят Шанхай и София. Пред своя домакин Борисов подкрепи идеята за побратимяване на София и Шанхай, като отправи покана Ян Сюн в скоро време да посети София, за да бъде финализирано споразумението, предаде БТА. Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн, цитиран от БТА. Той изрази надежда форматът 16+1 да доведе до конкретни резултати и каза, че инициативата ще има голям принос както за отношенията между Китай и Централна и Източна Европа, така и между Китай и България.


Шанхай е с население около 24 млн. души, а целта ни е да превърнем града във водещ икономически, финансов и търговски град не само в Китай, но и в света, отбеляза кметът. Според него има изключително много възможности не само за търговия с България, но и за разширяване на взаимоотношенията в областта на културата, науката и иновациите.


Друга тема, която ще се обсъжда на икономическия форум и срещата на китайското правителство е за преговорите на Китай с България за изграждането на скоростна железница от Пекин до София. Китай инвестира 17 милиарда долара, за да възстанови древния "път на коприната". Ще изгражда транс континентална високоскоростна железопътна линия, която минава и през България. За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп връзка с Турция, освен съществуващата. У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето.


В икономическа зона "Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона. Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по кибер сигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори. Отрицателно за България е търговското салдо с Китай. От 2013 г. насам статистиката отчита намаляване на стокообмена. Така и през първите 6 месеца на годината. 17 хранителни продукти чакат да получат сертификат за внос в азиатската държава.


Китай е един от най-бързо развиващите се пазари на изходящ туризъм в света. Над 100 000 000 китайски туристи са пътували през миналата година в чужбина. Оставили са значително повече средства за разходи извън предплатените си пакети, но българските туроператори трябва да търсят общи туристически пакети заедно със свои колеги от Западна и Централна Европа, които да включват и страната ни като дестинация, защото от Китай до България няма директен полет.