18 години затвор за убиеца на 77-годишен мъж в Нови пазар

Крими

25-11-2015, 13:09

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Насилникът, с кухненски нож нанесъл три удара, като единият бил в сърцето

59-годишният Иван Радев ще лежи 18 години в затвора за убийството на 77-годишния В. Атанасов от Нови пазар. Присъдата беше произнесена от състав на Шуменския окръжен съд. 

Убитият В. Атанасов живеел сам в апартамент в Нови пазар. Често негови познати му искали пари на заем, тъй като имал добри финансови възможности. На 10 юни 2011 год. в дома на възрастния мъж с искане за пари на заем дошъл бившият му колега от завод „Китка” в Нови пазар Иван Радев. Радев бил известен с хазартните си увлечения и В. Атанасов отказал да му даде заем под предлог, че няма пари.

59-годишният мъж настоял да влезе в апартамента на Атанасов, за да го почерпи за рождения си ден, който бил след два дни. Щом успял д влезе, Радев се нахвърлил върху възрастния мъж и попитал къде си държи парите. Когато В. Атанасов отказал да издаде това, Радев взел кухненски нож, хвърлил стареца върху леглото и му нанесъл три удара, като единият попаднал директно в сърцето. После се опитал да изгори ножа в печката на убития, но успял само да го обгори. След като не открил парите на Атанасов, подсъдимият Радев заключил апартамента и изхвърлил ключа. На 29 юли 2011 г. Радев внесъл 10 000 лева в банков клон, а произхода на парите обяснил с продажба на свой имот.В разговор със свой познат той разкрил, че е извършител на убийството. Похвалил се, че разследващите нямат доказателства срещу него. На 12 ноември 2014 год. срещу 59-годишния мъж е повдигнато обвинение за убийство по член 115 от Наказателния кодекс. От заключението на съдебномедицинската експертиза се доказва, че смъртта на стареца е настъпила мигновено след директния удар в сърцето. Делото е спирано и възобновявано няколко пъти до произнесената вчера ефективна присъда от 18 години затвор. Иван Радев е осъждан пет пъти за различни престъпления – кражби, включително за опит за изнасилване. Присъдата на Шуменския окръжен съд може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен