Бургаски съдия: Новият арест на поляка с „бомбата“ е акт на дискриминация

Крими

27-11-2015, 13:03

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Домът на нефтохимика се проверява за бомба

67-годишният Войчех Маевски е обвинен в застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет

Един от членовете на съдебния състав от Бургаския апелативен съд, който на 26 ноември измени мярката на поляка Войчех Маевски и му наложи домашен арест , е подписал определението с особено мнение., съобщиха от пресцентъра на Темида.

Съдията счита, че делото е с особена подсъдност и би трябвало да се прекрати и изпрати на компетентния съд в София, предвид законовите правилата за разпределението на делата между съдилищата, което представлява важна гаранция за законността на съдебния процес.

Магистратът се е обосновал с данните от обвинението, според които деянието е започнало и е завършило по време на редовен полет под флага на Република Полша, пише 24 часа. Допуснатото нарушение налага отмяна на определението на Окръжния съд в Бургас и изпращане на делото на съответния съд в София, смята апелативният съдия.

Той изразява и несподеляне на извода за наличие на опасност обвиняемият да се укрие единствено по съображение, че е чужд гражданин и разполага с парични средства, както твърди прокуратурата.

Сочените обстоятелства не могат да обосноват определяне на по-тежка мярка за неотклонение, тъй като опасността едно лице да се укрие или да извърши престъпление е недопустимо да се преценява единствено на основа на неговото гражданство и материално положение. В този случай обвиняемият е гражданин на държава - членка на Европейския съюз, с установено местожителство на територията на Република Полша и по отношение на него действат всички механизми на съдебно сътрудничество по наказателни дела между държавите – членки. Щом отсъстват други данни по делото в тази насока, подобен подход е дискриминационен, пише в мотивите си магистратът, подписал определението за домашен арест с особено мнение.

67-годишният Войчех Маевски е обвинен в застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, използвайки фалшива информация. Той се пошегувал, че на борда може да има бомба и въпреки поднесените му още по време на полета извинения, самолетът кацна извънредно на Летище Бургас рано сутринта на 19 ноември.