Борисов: Сладко е да се печели от лекарства, но твърдо стоим зад здравната реформа

Политика

01-12-2015, 11:24

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Няма да се връщат пациенти заради лимитите в НЗОК, гарантират от комисията в НС

Правителството стои твърдо зад здравната реформа, обяви премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". "За НЗОК сме дали 129 млн.лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн.лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи", подчерта Борисов.


Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, заради лимитите на разходите в НЗОК. Това пък каза относно здравната реформа ппед Фокус д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в парламента и депутат от ГЕРБ. По думите й, регулативни стандарти в извънболничната помощ има от години в бюджетите на Здравната каса, тъй като с финансова рамка се поема ангажимент да се гарантира разпределението по месеци на тези финансови ресурси, за да има сигурност, че парите за здраве ще стигнат до края на годината.


"Същото касае лечебните заведения за доболнична помощ. Ние имаме от години прогнозни бюджети от времето когато се видя, че имаме ескалация на хоспитализациите и все пак трябва да имаме известно разпределение на средствата, така че от една страна те да са достъпни до всички граждани, които са здравно осигурени, а от друга страна да се гарантира бюджета, за да стигнат средствата до края на годината", посочи Дариткова.


"Един нов елемент беше заложен, който създаде притеснения, но той беше интерпретиран относително спекулативно. Ставаше въпрос за това, че освен стойности тук ще се разпределят обеми дейности", обясни тя. "За да може всички да са спокойни, беше внесено предложение и то беше одобрено от Комисията по бюджет и финанси, че това разпределение подлежи на анализ и преразпределение, при условие, че се установи, че има дефицит или неизползване в отделни региони на страната".


Д-р Даниела Дариткова уточни, че следващият ход е Надзорния съвет на касата и регионалните звена да осигурят много ефективна и своевременна система за наблюдение на движението на пациентите в различните лечебни заведения, защото се запазва принципът, че пациентът избира лечебното заведение.