Въоръжаването на руските Су-34 с ракети "въздух-въздух" не помага срещу ИДИЛ

Свят

01-12-2015, 13:07

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви Пентагонът и напомни, че ИД няма въздушни сили

Въоръжаването на руските изтребители-бомбардировачи Су-34 с ракети "въздух-въздух" може само да усложни и без това сложната ситуация във въздушното пространство над Сирия, заяви говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС.


"Подобни системи ще доведат само до усложняване на ситуацията в небето над Сирия, която и без това не е проста, и няма да помогнат на борбата с групировката ИДИЛ, тъй като тя няма въздушни сили", заяви тя. Пентагонът се надява, че Русия ще следва меморандума за разбирателство по отношение на сигурността на полетите и няма да насочва тези системи против самолетите на западната коалиция, добави говорителката. Русия съобщи вчера, че самолетите й Су-34 ще носят и ракети "въздух-въздух", след като турски самолет свали руски бомбардировач. Анкара твърди, че той е нарушил въздушното й пространство.


Вчера Белият дом съобщи, че Русия е засилила въздушните си удари срещу "Ислямска държава" през последните няколко седмици. Заместник-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс заяви пред медиите, че преди това Русия рядко е нападала "Ислямска държава" при своите въздушни удари. Допреди седмица повечето от тях са били насочени срещу подкрепяните от САЩ бунтовници, борещи се срещу президента Башар Асад.