ВАС отхвърли устройствения правилник на Агенция по горите за парк Витоша

Тричленен състава на Върховния административен съд отхвърли устройствения правилник на дирекцията на ПП Витоша, издаден от директора на Изпълнителна агенция по горите, Тони Кръстев. По подобни влезли в сила правилници от 16.09.2014 година бяха освободени няколко директори на природни паркове. Подготвяше се по същите причини и освобождаване на ПП Витоша. Оказа се, че това действие и този нормативен акт на Изпълнителна агенция по горите е незаконосъобразен.
Върховните съдии са отсъдили, че нормативният административен акт на Агенция по горите не е изработен при зачитане на принципите за „обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност”. Съдиите са установили, че Агенцията по горите не е изпълнила задължението си за даване публичност на разработвания проект за устройствен правилник. Той не е качен на интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите и не е минал задължителното обществено обсъждане.
Основният порок на отменения Правилник е, че липсват и мотиви относно причините, които налагат изработването и приемането му. Какви цели си е поставил Правилника, финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, Не са мотивирани, от страна на Изпълнителна агенция по горите, и очакваните резултати от прилагането на правилника, включително и финансовите. Върховните съдии допълват, че не е направен анализ дали този устройствен правилник е в съответствие с правото на Европейския съюз. По този начин, се заявява в решението, е нарушено правото на заинтересованите лица за предложение и изразяване на становища по проекта за нов устройствен правилник.
Посочените нарушения на административните процедури са съществени и водят до незаконосъобразност на изработения и приет от Агенция по горите устройствен правилник. Затова се налага и съдът постановява неговата отмяна.