Да се въведе ли задължителен предмет “Българска традиция, бит и култура” в училище?

Идеята е на главния хореограф на ансамбъл “Чинари” Асен Павлов

Въвеждане на задължителен предмет “Българска традиция, бит и култура” от 1-ви до 12-и клас във всички училища в страната предложи главният хореограф на ансамбъл “Чинари” Асен Павлов по време на техен спектакъл, предизвиквайки овации от публиката, съобщи БНТ. Инициаторите искат да разберат дали обществото смята, че има нужда от предмет, свързан с бита, танците и традициите в училище.

Обединяване на традиции, бит и култура – това предвижда учебното съдържание на новия предмет, а целта е съживява не българския дух. Учителите приемат идеята радушно заради малкия брой часове, свързани с българските традиции и обичаи. Иванка Илиева – помощник-директор на Националното танцово училище: “Това, което се изучава, основно в 5-ти клас и малко в 6-ти, не е достатъчно. В желанието си да се представят фолклорни образци от еврейската, ромската, турската култура, българската остава на заден план. Тя минава като една от тези култури”.

Още при представяне на предложението по време на концерт на ансамбъл “Чинари”, публиката реагира с бурни аплодисменти. Хиляди са споделянията на идеята в социалните мрежи. Един от подкрепящите идеята е изпълнителят Моисей Стойчев, който използва фолклорни елементи в почти всички свои проекти. Моисей Стойчев: “Трябва да се образоват и да бъдат просветени. В момента попиват съвсем други неща от житието и битието, вместо да се върнат към корените си и това, откъде са тръгнали”.

Идеята в училище да се въведе задължителен предмет “Българска традиция и бит” предстои да бъде официално представена и на Министерството на образованието.