Б. Борисов: Не сме страна в конфликта Русия-Турция, изпълняваме си ангажиментите

Политика

05-12-2015, 08:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу идва на посещение у нас на 15 декември.

Аз не искам да бъда толкова остър с Русия, защото има много отношения, които искам да запазя, защото те са изгодни за българската държава. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ, където коментира позицията на страната ни за конфликта между Русия и Турция.

"Ние сме приели всички ценности на евроаталнтическата общност, изпълняваме своите ангажименти и сме максимално прецизни с Турция. Ние не сме страна в този конфликт. Ние свършихме работата си така, че от руска страна нямаме провокация", коментира той за това дали може България да е в изгодна позиция спрямо и двете страни.

Сега, вярно е, че се извадиха възможно най-мръсните, най-кирливи ризи. Но когато президентите на двете страни си дават такива обвинения, действително това не е никак приятно за международната общност, добави Борисов.

С нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвкава позиция, с поведението, което имаме като държавници, аз мисля, че в момента сме изключително добре поставени, категоричен бе премиерът. И изтъкна, че министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу идва на посещение у нас на 15 декември.

"Можеш да осъдиш или да изобличиш някой само, когато имаш абсолютни доказателства. Такива ние нямаме, имаме само съмнения, а те не се изговарят на глас". Така Борисов отговори на въпрос дали от руска земя са дошли атаките в сайтовете в изборния ден на 25 октомври.

Ние имаме възможност да си върнем руските туристи и да изнасяме отново наша продукция за Русия. С нашата праволинейна политика сме направили така, че не само от Европа, а и от Русия да ни признаят, добави той.

"Южен поток" е затворен. Няма да има вече корупционни схеми, заради което падна проектът, изтъкна Борисов. И добави, че страната ни има голям шанс да направи газовия хъб.

Има по-големи цели и много бързо ние трябва да се учим от грешките си, смята той.

Ние ще си дофинансираме нашите газови тръби. В тази ситуация, в която се намират Русия и Турция, аз виждам рядък шанс. Ние можем да си докараме и каспийски газ и от 4-5 източника, за да затвърдим газоразпределителната позиция, коментира още Бойко Борисов.