Янева не се яви на общо изслушване с Ченалова, отговори писмено

Потвърждава предишните си думи пред Етичната комисия

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева отказа да се яви пред Етичната комисия на ВСС заради записите на разговори между тях. Янева беше поканена за общо изслушване с Ченалова с решение на съдебните кадровици от 1 декември. Нейният адвокат Антон Станков депозира писмени отговори на предварително зададени въпроси за мъжките гласове от записите, изтекли в "Бивол", съобщава "Правен свят". За разлика от Янева Румяна Ченалова се яви на изслушването, което тече в момента.


Освен тях бяха поканени още четири лица: адв. Христов, адв. Иван Тодоров, адв. Момчил Мондешки и адв. Теодора Дренска, някои от които участват лично или имената им се споменават в записите. Ще бъдат изслушани и още трима членове на ВСС - Ясен Тодоров (председател на Етичната комисия), Димитър Узунов и Милка Итова. Владимира Янева ги споменава поименно като доверени лица на политически интереси във ВСС.


"В обясненията си Янева потвърждава категорично предишните си думи пред Етичната комисия, взема отношение по въпроси, които евентуално е трябвало да бъдат обсъдени, включително и за мъжкия глас от записите", каза Станков, но не съобщи кой е въпросният мъж. "Има разлика между покана и призовка, между съвместно изслушване и очна ставка, между наказателно производство и дело във ВСС", подчерта Станков. От четиримата поканени адвокати на изслушването се отзова известният специалист по административно право адв. Иван Тодоров.


Ченалова и Янева вече се явиха веднъж пред комисията, но по отделно. Уволнената съдийка потвърди, че подобни разговори са се състояли, но Янева твърди, че не си ги спомня. "Аз много мислех дали трябва да се явя, не за друго, а защото тази процедура - очна ставка, се извършва, когато има противоречиви твърдения по определени факти. Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща, а тя казва, че не си спомня. Очна ставка би била резонна, ако тя казва, че не ми ги е казвала. От друга гледна точка, считам, че трябва да се явя, за да покажа, че стоя зад твърденията си, не се отказвам от тях и съм готова да ги заявя и пред Владимира Янева. Това е моето крайно решение", каза в края на миналата седмица Ченалова, цитирана от Дарик.


Според нея разследването по случая ще бъде провалено, тъй като само тя щяла да твърди, че записите са истина. "Понеже аз единствена ще твърдя, че това е така, може да ми повдигнат обвинение за набедяване, защото ще го твърдя пред орган на досъдебното производство. Никой няма интерес от тези хора да се разкрият фактите. Виждате какво казаха - че няма такова нещо, че това са измислици", каза Ченалова.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен