Водолази извадиха от морето първата авторска картина „Св. Никола спасява моряка“

Туризъм

07-12-2015, 15:14

Снимка:

.gobio.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват подводна художествена галерия край Приморско

Празникът на покровителя на моретата отбелязаха с ритуално гмуркане до подводния параклис край Приморско

В Приморско празникът на Св. Николай Мирликийски Чудотворец започна с тържествена литургия в чест на покровителя на морето и за благоденствие на морската община. Литийното шествие отправи десетки вярващи към пристанището, където бе хвърлен венец в памет на загиналите моряци и рибари. Кметът д-р Германов почете тяхната памет като постави венец пред мемориалната им плоча.
Празникът на покровителя на моретата отбеляза и водолазен център „Посейдон" с ритуално гмуркане до подводния параклис край Приморско. Водолазите извадиха от водата първата авторска картина „Св. Никола спасява моряка" на Никола Диков, която постави началото на проекта на подводничарите да създадат галерия под водата. От водолазния център обявиха, че картината ще бъде продадена на търг, а събраните средства ще послужат за осъществяването на част от идеите им за подводната галерия. Една от тях е да бъде направена скулптура на русалка и тематични картини, а всичко това да бъде наименувано „Домът на русалката". 
Празничната програма продължи с много музика, веселие и танци пред сградата на Общината.Курбан от рибена чорба за здраве, осветен от отец Гавраил, раздадоха морските момчета. Празникът на водолазния център бе уважен и от кмета Германов.
Тържествата продължиха с много музика, веселие и танци. Спазена бе традицията да се раздава за здраве осветена печена риба, рибена чорба и вино, в която освен Общината се включиха и местното рибарско сдружение и Туристическата камата.