Общината и ЧЕЗ ще борят заедно мръсния въздух в столицата

Мисия София

07-12-2015, 16:52

Снимка:

banker.bg

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Подписаха меморандум за развитие и ползване на електрически превозни средства

За по-чист въздух в София ще се борят заедно столична община и ЧЕЗ "Разпределение България". Кметът на София Йорданка Фандъкова и регионалният мениджър на електроразпределителното дружество Карел Крал подписаха меморандум за развитие и ползване на електрическите превозни средства, с който се ангажират, че елразпределителното дружество ще помага на столична община да изпълни поставената си задача за опазване на околната среда.


"Приоритет от години насам е намаляването на вредните емисии в атмосферния въздух", каза Йорданка Фандъкова цитирана от нюз.бг. Тя изтъкна, че сектор транспорт е един от най-ключовите за опазване на околната среда. Столичният кмет се похвали, че именно за да се стимулира използването на най-екологичния транспорт през последните няколко години общината е изградила шест зарядни станции за електромобили.


"В Подобна инициатива столична община се нуждае от сътрудничеството на ЧЕЗ. За съжаление, обаче, в България все още има много малко електромобили", призна Фандъкова. Тя напомни, че друг плюс за използването на такова превозно средство е и фактът, че те са освободени от такса за паркиране. "Искаме да продължим тази политика и да разширим мрежата от зарядни станции в София", обеща столичният кмет. Тя обяви, че вече е започнала процедура и за закупуване на пет чисто нови трамвая за града.


От общината се стремят през следващите години да разработят програма за доставка на хибридни и след това и на електромобили за градския транспорт. "Имаме обща визия със столична община - да помогнем да се намалят вредните емисии във въздуха и шума в столицата", обяви и Крал. Той е убеден, че заедно ЧЕЗ и общината ще могат да помогнат и да постигнат по-чиста околна среда в столицата. "От това най-голяма полза ще имат гражданите", заключи регионалният мениджър на електроразпределителното дружество за Югозападна България