Лидерът на ДАЕШ е номиниран от "Тайм" за човек на годината, наред с Доналд Тръмп

Свят

08-12-2015, 11:16

Снимка:

©Time

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Кандидат-президентън милиардер зове САЩ да затвори границите си за мюсюлмани


Лидерът на ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади е сред номинираните от списание "Тайм" за "Човек на годината". Списъкът на осмината финалисти беше обявен в ефира на американската телевизия NBC вчера, но е качен и на официалния сайт на списанието. Аргументите на "Тайм" за присъствието на ал Багдади в класацията са, че като лидер на "Ислямска държава" е вдъхновил своите последователи да се борят за халифат в Ирак и Сирия, както и да осъществят атентати в държави като Тунис и Франция.


Останалите номинирани са канцлерът на Германия Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин, транссексуалният лекоатлет Брус Дженър, който вече се казва Кейтлин Дженър, съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията "Юбер" Травис Каланик, иранският президент Хасан Рохани, кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп и активистите от "Black Lives Matter", борещи се за правата на афроамериканците.


Тазгодишният носител на титлата ще бъде обявен в сряда. По традиция от 1927 г. списание "Тайм" присъжда наградата "Личност на годината" на хора, които са имали най-голямо влияние върху света и новините през изминалата година. През 2014 г. за "Личност на годината" бяха избрани здравните работници, които се борят с разпространението на вируса Ебола. Сп. "Тайм" представи различни варианти на корицата си, като всеки от тях бе посветен на различен човек, работил срещу Ебола.


Междувременно републиканецът милиардер Доналд Тръмп, който също е сред номинираните и се стреми към президентския пост, призова в комюнике да се спре влизането на мюсюлмани в САЩ. Магнатът визира в частност мюсюлмани имигранти и туристи, уточняват медии. "Доналд Тръмп призовава за пълно и тотално спиране на влизането на мюсюлмани в САЩ докато "избраниците на нашия народ разберат какво става", пише екипът на предизборната му кампания в комюнике. Текстът е озаглавен "Комюнике на Доналд Тръмп за възпрепятстване на мюсюлманската имиграция".


Позовавайки се на проучване сред мюсюлманите, живеещи в САЩ, милиардерът твърди, че мнозина мюсюлмани таят омраза срещу американците. "Откъде идва тази омраза и защо, ние трябва да установим. Докато сме в състояние да определим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не трябва да е жертва на ужасяващи атаки от страна на хора, които вярват само в джихада и не уважават човешкия живот", заявява Тръмп в комюникето.


Милиардерът е фаворит на почти една трета от републиканците за първичните избори, които започват през февруари. Неговите изявления предизвикаха вълна от негодувание в социалните мрежи. Демократът Мартин О'Мали, бивш губернатор на Мериленд, например го нарича "фашист демагог". Изявлението на бизнесмена милиардер и бивша телевизионна звезда предизвика остри критики от неговите съперници за номинацията на републиканците, които търсят начини да го отстранят от челната позиция. Унищожителни коментари последваха от бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, от губернатора на Охайо Джон Касич, от сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина и от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.


Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилари Клинтън също критикува предложението на Тръмп, наричайки го "заслужаващо порицание, предубедено и създаващо разделение". Ибрахим Хупър, директор на Съвета за американско-ислямски отношения - мюсюлманска група за подкрепа, коментира идеята на Тръмп с думите: "Влизаме в сферата на фашизма". "Трябва да бъде обезпокоително не само за американските мюсюлмани, но и за всички американци, че водещ президентски кандидат на републиканците е направил едно в същината си фашистко изявление", каза Ибрахим Хупър.


Призивът на Доналд Тръмп е против американските ценности и би навредил на националната сигурност, заяви заместник-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс пред Си Ен Ен.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че Тръмп опитва да си играе със страховете на хората, за да получи подкрепа в своята кампания.


В обръщение към нацията в неделя президентът на САЩ Барак Обама призова американците да проявяват толерантност към своите съграждани, независимо от тяхната религия. Обръщението на Обама бе във връзка с терористичното нападение в Калифорния, при което Саид Фарук, американец от пакистански произход, и неговата съпруга Ташфин Малик, родена в Пакистан, застреляха на 2 декември 14 души в градчето Сан Бернардино. Проучване на общественото мнение в САЩ, направено след нападението в Калифорния, показа големи разлики във възприятията на демократите и републиканците към мюсюлманите. 69 процента от републиканците са изказали най-малко страх по отношение на мюсюлманите в сравнение с 39 процента при демократите.


За да подкрепи своето предложение, Тръмп се позова на данни от консервативната организация Център за политика на сигурност, според които 25 процента от мюсюлманите намират за оправдано насилието срещу американци. Сенатор Линдзи Греъм каза, че Доналд Тръмп "е преминал от правене на абсурдни коментари към това да бъде откровено опасен със своята бомбастична реторика". Говорител на друг кандидат на републиканците - Бен Карсън, заяви, че според Карсън религията не трябва да бъде лакмус тест за влизане в страната, но всеки, който посещава САЩ, трябва да бъде наблюдаван по време на престоя си, какъвто е случаят в много държави.