Борисов похвали двама министри за 14-часов работен ден, синхрон и усърдие

Лиляна Павлова обеща подкрепа за Спешната помощ и 400 нови линейки


С висококвалифицираната работна ръка, в лицето на докторите и хирурзите и новата апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят да се лекуват в чужбина. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новоизградения Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания към УМБАЛ "Александровска", предаде Фокус. "Не мога да не поздравя ръководството на болницата, да не изкажа радостта си, одобрението си - истински ми е приятно, че двамата министри (Петър Москов и Лиляна Павлова б. р.) с такъв синхрон, разбиране, усърдие поне по 14 часа на ден работят", заяви Борисов.


Премиерът посочи, че 200 хиляди души преминават за година през болницата. "В тази аула можете да наблюдавате най-добрите ни специалисти. Апаратурата е най-добрата в света. Това го казват докторите, аз им вярвам. С тази висококвалифицирана работна ръка, в лицето на докторите и хирурзите и тази апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят в чужбина", заяви Бойко Борисов.


По думите му, с новата апаратура лечението приключва с едно влизане в болницата. "С божията помощ и вашата експертиза тези хора се връщат на работа, а ние като държава имаме нужда по-бързо пациентите да се връщат на работа. Истински се радвам на двамата министри – Лиляна Павлова и д-р Петър Москов, защото работят в изключителен синхрон. Само мога да им пожелая да продължат така. Имат цялата ни подкрепа, както и вчера Кристалина Георгиева каза, че сме втори по усвояване (на еврофондовете - б. р.). Най-добрите сме в Европа по изготвяне на проекти. Оптимист съм за бъдещето", каза той и пожела весели празници на всички.


В новия програмен период по ОП "Региони в растеж" ще подкрепим реформата в Спешната помощ. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на откриването. "През 2009 г. направихме преоценка, за да направим целенасочено финансиране. 280 млн. лева имахме и трябваше да решим как да ги инвестираме. Приехме решението, през Програмата за регионално развитие, да инвестираме основно в дейности, свързани с лечението на онкологичните заболявания и 40 здравни заведения да получат високотехнологична здравна апаратура“, заяви министър Павлова.


"В новия програмен период отново по ОП "Региони в растеж" ще подкрепим реформата в сектор "Спешна помощ". Имаме предвидени 160 млн. лева, с които почти всички населени места, минимум 200 общини всички центрове на спешна помощ, включително и поделенията им в малките населени места, ще получат комбинация от финансиране", обясни регионалният министър. Лиляна Павлова посочи, че е предвидено да бъдат закупени 400 линейки. Тя обясни, че целта е тази инвестиция да има своя интегриран подход и да има смисъл в това, което се прави. Тя благодари на екипа на МЗ. "Имате още един проект, за който сте кандидатствали при нас по линия на фонд "Джесика". Ще направим всичко възможно със средствата за реинвестиция да подкрепим новия проект на болницата", уточни Лиляна Павлова.