Бургаските майки: Не може да получаваме по-малко от минимална работна заплата

Животът

10-12-2015, 12:05

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Майките протестират за детски надбавки

Родителите изразиха недоволство и от забавяне на майчинските и огромната бюрокрация

Над 10 бургаски майки се включиха в националния протест с искане за увеличение на детските надбавки. Те се събраха на площад "Тройката". "Два лева не стигат и за едно пюре", казаха те с възмущение относно решението на кабинета "Борисов" да вдигне детските от догодина с два лева. Като цяло бургаските майки искат обвързване на майчинството и детските с минималната работна заплата, която от 1.01.2016 г. става 420 лв. "Не може да получаваме по-малко пари от минималната работна заплата. Искаме нормални условия за отглеждане на децата ни", казаха те. Родителите изразиха недоволство и от забавяне на майчинските, от огромната бюрокрация, свързана с ежегодното подаване на декларации за детски надбавки, от това че дори не могат да изтеглят цялата сума от банкоматите, заради изискването на банките по сметката да остават определени пари. 

Исканията на майките са внесени в Отворено писмо до: МС, НС, МТСП, Президент и всички парламентарни групи:
1. Да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така както бе въведен през 2014г. Дори той ощетява майките, намиращи се в началото на тяхната кариера,тъй като те със сигурност имат увеличение на първоначалната си заплата в предходните 2 години. В другия случай - те все още не са натрупали такъв стаж слизайки от студентската скамейка, а им предстои цял живот осигуряване на все по-висока заплата. Тези средства директно се отнемат от осигурените майки без каквото и да е правдободобно основание.
2. ОБВЪРЗВАНЕ на МРЗ с размера на обезщетение,което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения, на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често
3. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 (при МРЗ от 380лв) и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството.
4. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини,задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини.