Цацаров в Девня: Не съм толкова всесилен, колкото искат да ме изкарат

Главният прокурор ще се срещне с прокурори от града, както и с роднини на 23-годишния Мартин, който беше убит на 28 ноември в близост до детска градина в кв. "Повеляново“

"Не съм толкова всесилен, колкото се опитват да ме изкарат", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който пред журналисти в Районния съд в Девня реши подробно да коментира скандала около оставката на правосъдния министър Христо Иванов, предаде Дарик.

Думите на Иванов по свой адрес - че е прекалено овластен и че държавата е под негово ръководство - главният прокурор коментира като елементарна интрига.

"Въпреки че ме ласкае, казаното от г-н Иванов доста надценява моята персонална роля, ролята въобще на главния прокурор, който и да е той, както и ролята на институцията. Защото, може би за разлика от него, тази институция не е участник в политическата игра. Казаното значително подценява начина, по който министър-председателят на Републиката взема решения. За мен това е елементарна интрига", заяви Цацаров в Девня.

Главният прокурор заяви, че Иванов не изглежда в никакъв случай като герой в неговите очи, като подчерта, че по-скоро става дума за липса на професионализъм. "Този човек опита да направи много неща. Но това, което отсъстваше, беше елементарният диалог с хората в системата.А в екипа, с който работеше, липсваше професионален капацитет."

"Ако тези героични постъпки трябваше да бъдат извършени, защо не бяха казани по време на работата в правителството, а не след оставката", попита риторично Цацаров.

"Аз в много случаи съм универсалното зло, както и институцията. Тази институция е универсалният сапун. Тя, както и моята личност, сме оправдение за всичко, което се случва, както и за всичко онова, което не се случва. Това не означава, че тази институция трябва да спре да повдига обвинения или да работи нормално."

Как се осигурява независимост на прокуратурата, с превес на професионалната квота или с превес на политическата квота, попита риторично Цацаров. "Тезата, която се излага в момента, е теза, която внушава , че превесът на политическата квота осигурява автономност на тази институция. Извинете, ама аз в това логика не виждам. Както не виждам и логика в това, че премиерът съобразява своите решения с мнението на главния прокурор.

За четвърти път ще го кажа – не го подценявайте толкова този премиер!"

Не намирам за нормално главният прокурор да се отчита пред парламента по разследването на конкретни дела, коментира още главният прокурор, като уточни, че по отношение на цялостната политика за противовес на престъпността и корупцията отчитането пред депутатите е нещо повече от нормално.

Съдебна реформа не се прави със скандали или с поставяне на една квота тук, друга – там, смята Сотир Цацаров.

Като "безумна спекула" той определи информацията, че Христо Иванов ще бъде разследван или пък ще бъде заведена преписка срещу него. "Хайде да не се изкарваме чак такива жертви", призова Цацаров.

Твърдението, че следващият доклад за правосъдната система от Брюксел ще бъде "убийствен", Цацаров коментира така:

"Всеки доклад от Брюксел се очаква да бъде "убийствен", а както казва и правосъдния министър – "унищожителен". Докладът отдавна се е превърнал не в средство за сътрудничество и проверка, а в инструмент във вътрешно-политически план. Най-лошото е, че в тази държава има хора, за които "унищожителният доклад" би бил радостно събитие."

На въпрос дали се чувства победител след коментираната оставка, Цацаров отговори отрицателно. "Ще се чувствам победител тогава, когато в парламента влезе и мине един свестен законопроект за изменение на наказателно-процесуалния кодекс. Или когато имаме истински закон за антитерористичните мерки. Ще се чувствам победител тогава, когато съдебните процеси не траят по три години и връщането делата на прокуратурата не става седем пъти. Целта не е самата реформа. Целта е да продължи шума на тема "реформа", за да може на практика да се извлекат политически дивиденти от една или друга политическа сила."

Гласуваните промени в Конституцията Цацаров нарече "само основа на реформата".
"Но дори и най-хубавата основа да иззидате, ако нищо отгоре не се дострои, тя ще буреняса за година. Ако на тази основа не бъде надграден свестен, а не политически обусловен, закон за съдебната власт, после бързи промени в процесуалните закони, особено по отношение на наказателния процес, както и съвременен закон за противодействие на тероризма."

На въпрос дали би препоръчал някого за правосъден министър, Сотир Цацаров отговори:

"Не мога да давам препоръки за бъдещия министър на правосъдието, нито да посочвам име. Защото ще излезе, че освен че диктувам на премиера и 204-ма народни представители какво да правят, определям и кой да е министър. Няма да слагам подобно нещо в устата на някои хора."

Той отказа да коментира политическата ситуация в страната и дали оставката на Христо Иванов ще доведе до трусове в кабинета.

Главният прокурор беше в Девня, за да се срещне с прокурори от града, както и с роднини на 23-годишния Мартин, който беше убит на 28 ноември в в близост до детска градина в кв. "Повеляново“.