Местан за възможни предсрочни избори: Не им го пожелавам, но не е изключено!

В момента на изпитание са много по-важни неща от единството на Блока, заяви Радан Кънев

„Не им го пожелавам, но може да се случи“. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на въпрос възможно ли е да се стигне до предсрочни избори след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и отстрите позиции за оттегляне на доверие от кабинета, заявени от председателя на ДСБ Радан Кънев. „Думата реформа няма смисъл в редакцията на Реформаторския блок. „През 2015 година много думи и политически категории загубиха собствения си смисъл и бяха изчерпани от съдържание. Тази власт дойде в името не само на стабилността, а на реформите, чрез които да се осигури развитието на България. ДПС направи историческа жертва, като се отказа от властта в името на постепенния преход към политическа стабилност, но само като среда за разгръщането на политика на развитие и реформи. Нямаме реформи през 2015 година. Затова казвам, че ни остана единствено мантрата стабилност”, заяви още Местан. „Стабилността не е количествен параметър, брой народни представители, които формално подкрепят управлението. Стабилността е нещо много по-дълбоко. Тя е немислима без политиката на развитие. Към края на 2015 година тежко е нарушен общественият договор, сключен между управляващите и българските избиратели. Те гласуваха за РБ, за да влезе във властта в името на реформите. Те не изпълниха основната задача, изпълнена от избирателите им. Губят собствената си легитимност и идентичност на реформатори”, отбеляза лидерът на Движението.  

„Не сме самоцелна опозиция, не сме и злоради. Изумен съм, че в първото си изявление след подаване на оставка, абсолютно недопустимо, Христо Иванов, като проява на върховна некоректност, опубличи неофициални разговори между него и премиера. Каза, че премиерът му бил споделил, че нищо несъгласувано с главния прокурор няма да се случи като конституционна промяна”, посочи още Местан.  По думите му политиката на Радан Кънев е „политика на противостоенето, на самоцелната деструкция“. И допълни: „Добрият престава да губи идентичността си на добър, ако насреща си няма някое зло или някой лош, с който те са призвани като морален императив да се борят. Политиката е призвана да разрешава конфликти, а още по-умната е тази, която предотвратява конфликтите, а не ги поражда”.

Председателят на ДПС определи като „странно“ излизането на Кънев в опозиция. „Всичко бяхме видели в политиката, но подобна идиотия, парламентарната група в управлението с един билюк министри, които справедливо породиха тезата за преяждане с власт, на което и ДПС може да завиди, не бяхме наблюдавали в българската политика”, заключи Местан.

Самият Кънев бе заявил вече, че „сегашното управление се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ“. Както и още:„Става дума за реформата в правосъдието. ДСБ взима решението си. С имитацията на съдебна реформа, скрепена с над 200 подписа в парламента на изпитание са поставени много по-важни неща от единството на Реформаторския блок. Става дума за много по-сериозни политически избори“.

Междувременно от ДСБ обявиха, че Националното ръководство на партията ще заседава в Поморие утре от 17.30 часа. Както вече Bulgariautre съобщи, този уикенд ще се проведе семинар под патронажа на евродепутата Светослав Малинов на тема „Регионална политика на ЕС“ в комплекса „Сънсет Ризорт“. Форумът има собствена програма,  посветена на местната власт, но заради ситуацията около оставката на правосъдния министър в ДСБ ще решават за бъдещото си участие във властта.

„Във вторник сутринта ще има изпълнителен съвет на РБ, на който ще обсъдят решенията на всички партии - ще вземем единно решение по създадената ситуация“, каза съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

По-рано през деня  от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е подписал заповедите за освобождаване на двама зам.-министри на правосъдието - Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева. От „Дневник“ припомниха, че  и тримата заместници на Христо Иванов подадоха молби за освобождаване от заеманите длъжности на 9 декември т. г., малко след като министър Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че се оттегля. Третият - Андрей Янкулов коментира пред "Дневник", че желанието му да напусне поста си не се е променило и не може да разбере защо молбата му се третира по различен начин.