Тон хранителни продукти за болницата в Девин събраха родопски села

Включили се дори хора, живеещи на социални помощи

Дарения за болницата в Девин събират родопски села. Над тон хранителни продукти за лечебното заведение са събрали само за седмица жителите на село Грохотно. Хората дарили пакетирани храни и продукти, произведени в личното им стопанство. Директорката на МБАЛ-Девин Радка Грозданова обясни, цитирана от БиТиВи, че населението е усетило липсата на болницата, когато е била затворена и затова сега всеки се опитва да помага както може и с каквото може.


От своя страна кметът на село Грохотно Фани Василева коментира, че хората нямали търпение да занесат каквото могат, за да помогнат. Тя допълва, че повечето от самите тях имат нужда от помощ, тъй като живеят с 40-43 лв. месечна помощ. Дори имало такива, които взели продукти на версия. В акцията се включила и Гюлсюм Сюлейманова, която живее изцяло на социални помощи.


60-70% от храната, която се приготвя всеки ден, в болницата в Девин е от дарения. Инициативата започнала от село Лясково, а след него била подета от селата Селча, Стоманово, Буйново и Козаре, Триград, разказва Валентина Павлова от лечебното заведение. Пациентите споделят, че храната и отношението в болницата са много добри. В Грохотно дарителската кампания продължава. Местният жител Нурай Дио смята, че най-важното е болницата да е открита, но още по-важно било да открият рехабилитация в Девин, защото сега били "жив зян".


Лимитирането на дейностите се оказва проблем за малките болници като девинската. Затова тя работи в условията на недофинансиране.