Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Политика

12-12-2015, 10:11

Снимка:

©Webсafe.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът: Политиците са длъжници на всеки честен магистрат

Макар и крехка, стабилността да продължи, желае президентът

Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването "Годината" по Дарик радио. Попитан дали ще сезира Конституционния съд за тези промени, с които по думите му се плаща с независимостта на съда, Плевнелиев заяви, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи.


"Това, което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и не е дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка, не може да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите може да очакват да продължавам да работя денонощно, за да може да направим и следващите още по-решителни крачки напред", каза държавният глава.


Плевнелиев уточни, че това означава президентът да ползва своето право на промяна и иницииране на промяна в Конституцията на един по-следващ етап. Държавният глава посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.


"Една от големите теми, които аз ще следя дали в Закона за съдебната власт ще бъде категорично декларирано от народните представители - от тук нататък по всички поводи, във всички случаи се гласува явно", коментира още Росен Плевнелиев.


За дума на 2015 г. президентът определи "тревога". "Тревога от рекордния брой кризи по света - бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия Изток и Северна Африка. Тревога от относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат, така че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа - да види прогрес, справедливост, перспектива", посочи държавният глава.