Със "Сурва" в София приключват честванията на 70-годишнината на ЮНЕСКО

Участниците във форума ще се включат в празника пред Народния театър

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще открие на 12 декември от 14:30 часа в Гранд хотел София двудневен международен форум, посветен на 70-годишнината от създаването на ЮНЕСКО, съобщиха организаторите. Темата на Форума е: "Приносът на държавите от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г.". С това събитие приключват поредицата от инициативи, организирани през тази година по повод на 70-годишния юбилей на световната организация. Във форума ще вземат участие представители на Бюрото на ЮНЕСКО за култура – БРЕСЧЕ, експерти от страните от Югоизточна Европа, учени от България, дипломати.


Преди официалното начало на Форума от 13:30 часа участниците и гостите на събитието ще се включат в народния празник "Сурва" пред Народния театър в столицата. По този начин България приветства включването на този празник, традиционен за Пернишкия регион, в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Решението за това бе взето миналата седмица на сесия на Междуправителствения комитет за нематериалното културно наследство в Намибия. С вписването на "Сурва" България има вече четири елемента в Представителния списък, наред с Бистришките баби, нестинарството и традицията на килимарството в Чипровци.


През първия ден на Форума Бокова ще връчи сертификата за Традицията на килимарството в Чипровци на кмета на града. Генералният директор ще отличи и победителите в Националния младежки конкурс за представяне на българските елементи и обекти в представителните списъци на ЮНЕСКО за нематериално и материално и природно културно наследство, посветен на 70-годишнината на Организацията.


На 13 декември ще се проведе научната част от Форума в два панела: 1) предприети действия от страните в ЮИЕ за прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство от 2003 г. и 2) ролята на локалните общности в опазването на нематериалното културно наследство. Заседанията на панелите ще се проведат в БАН и в УниБИТ.