Коалицията ще остане и правителството ще е стабилно, смята Цветан Цветанов

На агресията да не се отговаря с агресия, призова той

Смятам, че коалицията ще остане и ще имаме стабилно правителство". Това коментира в „Годината" на Дарик Цветан Цветанов от ГЕРБ. По думите му с направеното през 2015 г. България се е върнала в единствения възможен път - европейския. "Имаме много по-добра перспектива от края на 2013 и средата на 2014 г. Страната ни прие разумен бюджет за 2016 г. Постигнахме консенсус по важни теми. Освен това не увеличаваме дефицита, а той се намалява. По данни на МФ към края на септември имаме над 2 млрд. лв. повече приходи спрямо 2014", добави Цветанов. Той беше категоричен, че е независим при дебатите за съдебната реформа, въпреки делата срещу него: "Ако сте проследили началото и влизането ми в политиката, винаги съм бил последователен. Нищо няма да промени целите ми и начина ми на изразяване на мнение".


Цветанов коментира и обвиненията за сближаване с партии, които открито са заявявали позиции срещу ГЕРБ:
"ГЕРБ успя да мине и през период на опозиция, имаше политическа криза, нестабилност през 2014 г. Страната изпускаше ясния си път и това, което направихме, беше да запазим хладнокръвие и да не влизаме в риториката, наблюдаванеа у някои политици последните дни". Според него на агресията не трябва да се отговаря с агресия. "Деконструктивно е за нашите деца. Какво мога да доведа в политиката, ако задоволя моето лично его?".


Цветанов обясни, че решаване на конфликта в Близкия изток е решението на проблема с бежанците, както и съоръжения, които да спират трафикантите и екстремистите. "Когато има сигурност, даваш пълната гаранция за свободата. Дори някой път да ни бъдат ограничени правата, сме длъжни да гарантираме да няма жертви", добави той. За реформата в МВР той коментира: "По този начин, както беше представена реформата при полицаите - с внезапно ограничаване на тези компенсации за служители, смятам, че не беше правилно. Разбира се, в диалог могат да се решат нещата. Призивът ми тогава беше, че комуникацията е нарушена, но това нещо беше много подобрено, аварийно, последните седмици".


Електронното гласуване ще бъде подкрепено от ГЕРБ: "Смятам, че е нереалистично да се гласува електронно на президентските избори. Трябва да има пълна гаранция, че няма да има пробив в системата. Така че "Да" за електронното гласуване, но при спазване на пълните гаранции, че няма да има пробив".