Евакуираха 26 провадийци заради срутили се скали

Животът

13-12-2015, 13:01

Снимка:

Провадия днес

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Укрепват опасно надвиснало скално парче

26 души от 14 къщи в Провадия са били евакуирани заради срутили се скални късове от западния скален венец над града. Скалните парчета са се откъснали около 20 часа снощи, съобщи за Varnautre.bg кметът на Провадия Филчо Филев. Срутили са се 50-тонно парче и още едно с тегло около 25 тона. Те са се спрели на средата на склона, но има опасност да се приплъзнат и затрупат къщите под склона.

Друго парче е надвиснало застрашително в момента, съобщи кметът. На мястото се очакват специалисти от Геозащита, които да направят оглед и да дадат препоръки как най-добре да се укрепи скатът. По него се забелязват и пукнатини. Срутилите се парчета ще бъдат разрушени.

Половината от евакуираните жители са отишли при свои роднини, а останалите са настанени в общинска къща за гости. "Надяваме се да не се върнат по къщите си", коментира Филев и допълни, че в рисковия район се намират общински служители, които да предупреждават за опасността.

Последно скатът е укрепван през пролетта, когато също е имало срутвания, информира кметът на Провадия. Тогава се е откъснала 130-тонна скала. Общината възнамерява да поиска финансиране за укрепването от Междуведомствената комисия за възстановяване след аварии.

Снимка: Провадия днес