Даниел Вълчев: Не виждам сериозни основания за разпад на Реформаторския блок

Работата ми е да предлагам мостове, а не да ги горя, посочи Меглена Кунева

Въпреки противоположните позиции, не виждам сериозни основания за разпадане на Реформаторския блок, заяви пред БНТ Даниел Вълчев от Движение "България на гражданите". Той допълни, че ДСБ изненадали партньорите си с решението да свалят доверието към правителството и призова да се провеждат разговори преди подобни политически решения.


Ако по-малко се изненадваме и по-малко играем една сценка всеки път - аз съм целия в бяло, а другите са около казана с лютеницата, целите опръскани. Ако това по-малко го играем, ще бъде най-добре за всички. Надявам се днес да изясним позициите си в Реформаторския блок, да стане ясно накъде ще вървим, как ще вървим. Все пак съгласете се - твърде специфично е, да си в опозиция, пък да имаш областни управители и министри и т.н. Ако това е някаква специална политическа иновация, то и ГЕРБ може да се възползват от нея, даже и ГЕРБ - да имат премиер, министри пък да са в опозиция. Това би било много интересно - никой няма да носи отговорност, пък всички ще си имаме министри, заяви още бившият министър.


"Смятам, че коалиционните отношения не са на висота, това до голяма степен зависи от блока - той не се събира достатъчно често". Това каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред bTV. По думите й, когато един говори от името на всички, той трябва да е взел мнението на всички. "От една страна, имаме задачи за нашата организация, но ГЕРБ не направиха неща, които трябваше да направят по коалиционното споразумение", допълни Кунева. Тя отхвърли слуховете, че ще заеме поста на правосъден министър. По думите й до момента не е ставало въпрос партията на Радан Кънев ДСБ да напуска Реформаторския блок. "Моята работа е да успокоявам обстановката и да предлагам мостове, а не да ги горя", допълни Кунева.


Вицепремиерът допълни, че според нея е несериозно да се влиза в режим на лични коментари, по повод изказването на премиера Бойко Борисов, за личното му приятелство с Кънев. "В една коалиция човек трябва да държи на деловите си отношения", смята Кунева. "Реформаторският блок по отношение на съдебната реформа и всички съпътстващи предложения на правосъдния министър Христо Иванов, не се отклониха от общото си мнение - всички гласувахме за", обясни Кунева. Тя определи министъра в оставка Христо Иванов като "един от най-близките и симпатични колеги". "Искам да благодаря на Христо. Смятам, че това, което имаше възможност да свърши, го свърши. Съжалявам, че не е част от екипа", каза Кунева.


Лидерът на ДБГ не отговори на въпрос дали, ако антикорупционният закон бъде сполетян от същото бъдеще като съдебната реформа, тя ще подаде оставка. "Изпълнителната власт има възможност да предложи законопроект, но няма възможност да го гласува", допълни Кунева. Тя коментира и позицията на блока във властта: "Тези четирима министри са гласувани от парламентарната група на Реформаторския блок преди те да станат в общото коалиционно решение. Идеята, че можем да надскочим тези 23 души, с които участваме в парламента, за да разчитаме на подкрепа, е нелепа".


"Да вещаем как ще излиза ДБС от Реформаторския блок е силно надценено. Досега такъв знак не е даден”, каза още вицепремиерът. Тя призова "да направим по-голяма и по-дълбока промяна в Конституцията". "Следващите 6 месеца ще бъдат много важни за нас", изтъкна Кунева. Тя обясни, че блокът продължава изпълнението на поетите ангажименти от коалиционното споразумение, които не са нови, а са от началото на това правителство.


Относно антикорупционния закон, който тя предложи, Кунева каза: "Няма как да се сърдя на ГЕРБ, при положение, че всички подкрепиха текстовете от антикорупциония закон, заедно с Реформаторския блок". "Дали г-н Борисов ще успее с подписа си да убеди достатъчно хора, че този закон е необходим, ще видим", допълни тя. "Аз съм убедена, че идеите, които предлагам, са изключително жизнени, те работят в Европа", заяви Кунева.

По повод хакерската атака, която изпрати ДБГ извън управлението, Меглена Кунева каза, че очаква органите на реда да си свършат работата.