ДСБ остава при Реформаторите, те искат преподписване на коалицията с ГЕРБ

Препоръката на Радан Кънев за ново правителство не мина

ДСБ остават в Реформаторския блок до 13 март 2016 г., когато ще решават на националното си съвещание дали да прекратят членството си в него, предаде репортер на Bulgariautre. Радан Кънев обяви, че макар и в опозиция, остава част от парламентарната група на Реформаторите. По-голямата част от РБ потвърди подкрепата си към петимата министри, излъчени от блока.


"Предложихме вариант за изход от политическа криза. Вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на предстоящия парламент. Но това беше отхвърлено, не единодушно, но отхвърлено от колегите от Реформаторския блок". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента, след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ в Народното събрание.


Той поясни, че решение за излизане от РБ може да вземе само Национално събрание на ДСБ, тъй като Национално събрание е утвърдило решението за влизане в Реформаторския блок. "Национално събрание ние ще имаме на 13-ти март. До тогава има много вода да изтече. Всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза – нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, защото така се получава, ще останат дълбоко разочаровани. През лятото всички ще бъдем в опозиция", прогнозира Радан Кънев. Реформаторският блок остава в управлението, обяви той. ДСБ остава опозиция, уточни Кънев. Той заяви, че не вижда вариант да променя позицията си.


Реформаторският блок поиска преподписване на коалиционното споразумение с ГЕРБ след 3-часовата лидерска среща на "Раковски" 134. Целта била препотвърждаване на приоритетите, вече със срок. В започващи консултации с ГЕРБ ще се направи преглед и оценка на постигнатото от началото на мандата. 4 от петте партии в РБ, плюс БНД на Борислав Великов, ще продължат да подкрепят правителството, а ДСБ остава твърдо в опозиция.


Съпредседателят на парламентарната група на РБ Найдев Зеленогорски заяви в парламента, че подкрепата на правителството остава под условие и че Радан Кънев ще продължи да бъде съпредседател на групата в НС.