Работник падна във вана с химикали, борят се за живота му

Животът

15-12-2015, 16:08

Снимка:

novini.london

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Служителят на ВМЗ-Сопот е със 75% химическо изгаряне

Работник от ВМЗ-Сопот пострада при трудова злополука. Служителят е настанен в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив с опасност за живота. От здравното заведение обясниха, че мъжът е със 75% химическо изгаряне, предаде Дарик. "Изгарянията са причинени от натриева основа и натриев хидрокарбонат. При приемането на пациента е направено обливане, изкъпване и хидротерапия. Извършена е първична хирургична обработка на всички рани", казаха още от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Пострадалият е под постоянно лекарско наблюдение, като ежеминутно се следят жизнените и лабораторни показатели. При подобряването им се предвижда оперативна интервенция, свързана с премахване на кожата на лявата ръка.


Злополуката става към края на работната смяна вчера в цех на ВМЗ, в който дългогодишният служител на оръжейницата работи като галванизатор цианови вани-регулировчик. По предварителна информация при почистване на работното пространство той залита и пада в намираща се наблизо вана с основа. Химикалите са неутрализирани веднага, но част от тях остават по облеклото на служителя и впоследствие предизвикват изгаряния. В момента на инцидента работникът не е носел защитни ботуши, които са задължителни за всеки галванотехник.


Сигнал за злополуката е подаден веднага към ръководството на предприятието, като на място пристигат изпълнителният директор Иван Гецов и отговорните длъжностни лица, бърза помощ и полиция. Информирана е и съпругата на пострадалия. Към онзи момент пострадалият е контактен и е откаран с линейка в Пловдив.


Предстои да се изяснят обстоятелствата, при които възниква трудовата злополука. Изпълнителният директор на ВМЗ е сезирал Инспекцията по труда-Пловдив. Сезирани са още прокуратурата, МВР-Карлово и Районно управление "Социално осигуряване". В предприятието ще се сформира и комисия за разследване на трудовата злополука.