Първото изложение на „Добрич ЕКСПО“ може да е факт още през август

Мисия Добрич

15-12-2015, 17:47

Снимка:

фейсбук

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Работната група ще обсъди инвестиционното предложение

Асоциацията на земеделските производители в България представи проекта "Добрич ЕКСПО" пред Общинския съвет. Присъства и нейният председател Венцислав Върбанов – бивш министър на земеделието и депутат от област Добрич, пише topnovini.bg.

Предвижда се експозиционният център да бъде изграден върху терен от 40,5 декара в района на Резиденцията. Преди време същият терен беше апортиран в капитала на „Добрички панаир“ именно за създаване на изложбен комплекс, но това така и не се случи.

Намерението на асоциацията е да привлича земеделски производители на международни и национални агроизложения. Новият експозиционен център да бъде място за конгресни прояви, кулинарни изложби и други събития, поясниха от асоциацията.

Предлага се създаване на акционерно дружество, в което Общината да апортира терен за ползване, а останалите акционери да предоставят  финансов ресурс за реализация на инвестиционния проект. Прогнозната стойност на строителните дейности е около 2,8 мл. лева. Предвижда се разкриване на 80 работни места.

„Предлагаме асоциацията да участва като равностоен партньор и да опитаме да привлечем инвеститори, за да се реализира този проект“, обясни Върбанов. По думите му, мултифункционалният комплекс ще осигури заетост и ще допринесе за напредъка на целия регион. Той счита, че има възможност до август да се изгради инфраструктурата и там да се проведе изложение. След това ще започне строителството на комплекса.

Венцислав Върбанов посочи, че Добрич е избран поради предимствата си, като най-голям селскостопански център в България и известна дестинация чрез организираните повече от 20 години успешни агро бизнес изложения. Добрич е предпочетен в конкуренция с други градове.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обясни, че се предвижда първият етап на новия експозиционен център да бъде изграден до лятото на 2016 г., а вторият – мултифункционалната сграда – до края на лятото на 2017 г. „Това предложение е от онези, за които говорим от толкова дълго време - да привлечем инвеститори в града“, каза Йорданов. Той обясни, че в момента имотът е общински. Той ще бъде оценен и ще бъде апортиран в новото дружество.

Работната група ще обсъди инвестиционното предложение, а също така и ще коментира бъдещето на „Добрички панаир“. „Според мен, има няколко варианта – да остане така, както е в момента и в бъдещ период двете дружества да работят съвместно. Другият вариант е Община Добрич да излезе от „Добрички панаир“, а третият – по решение на 100 % от акционерите, дружеството да бъде ликвидирано“, каза кметът.