Скалите в Провадия падат върху къщите при първия дъжд

Срутили са се още два по-малки къса, които са се спрели почти до постройките

Да не вали дъжд се молят в Провадия. Ако това се случи вероятността двете срутили се и спрели се на средата на склона скали да тръгнат към къщите под него е твърде голяма. Двата скални къса лежат върху клони и листа. Ако завали, почвата ще се размекне и няма да има какво да ги спре, сподели притесненията си Кирил Борисов, който отговаря за гражданската защита и отбранително-мобилизационната подготовка в общината.

По данни на Геозащита двете срутили се миналата събота от западния скален венец скали тежат над 400 тона. Същия ден са паднали други два по-малки скални къса с общо тегло около 80 тона, стана ясно от думите на Борисов, което по груби сметки означава, че отронилите се скали са с обща тежест над 500 тона. Те са се спрели почти до 14-те къщи, чиито 26 обитатели бяха евакуирани. Друга скала пък виси застрашително от ската, а около нея се забелязват и по-малки опасни парчета. По думите на Кирил Борисов досега такава голяма скална маса не се е срутвала.

Все още не е съвсем ясно и как ще се подходи за справяне с проблема. Първоначалните намерения на местната администрация бяха да се укрепи опасната скала чрез стоманена мрежа и въжета, след което да се пристъпи към разрушаване на срутилите се скали. От една от фирмите, подали оферти за дейностите, обяснили, че е доста трудно да се направи подобно укрепване, тъй като тежестта на опасните скали е прекалено голяма.

Предстои да се вземе решение и да се предприемат мерки в най-скоро време, подчерта специалистът. По думите му работата е трябвало да започне още вчера, но поради лиспата на конкретно решение, това не се е случило. Плюсът е, че поне засега не се очакват валежи. Справка на сайта Sinoptik.bg сочи, че в следващите десетина дни времето ще бъде слънчево, а максималните температури ще достигнат 13-14 градуса.

Междувременно кметът на Провадия Филчо Филев заяви пред Дарик радио, че проблемът със срутванията на големи каменни блокове от скатовете може да бъде решен генерално чрез периодично обрушване на скалните венци. Подобни дейности трябва да се осъществяват на всеки 20 години, но за последно са извършвани през 70-те години на миналия век.