Местан категоричен за предсрочни избори догодина, кабитетът бил тотално нестабилен

Качвам се при Доган по важни теми, но днес ще купонясваме в сараите, разкри лидерът на ДПС

Лидерът на ДПС прогнозира, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни. По думите му те ще се явят като обективна необходимост. Възможно е такава участ да ни сполети още през следващата година, коментира той пред Нова телевизия. "Колко дълго ще управлява това правителство, зависи в някаква минимална степен и от опозицията, но преди всичко зависи от това до колко ще бъде успешно това управление. Аз вече имах възможност да кажа, че тази властова формула не може да генерира реформи, защото се състои от политически сили, които се нуждаят от сериозно реформиране", каза още Местан и добави: "Без реформи, които да осигурят развитието, не може да се гарантира стабилността. Прехвалената стабилност е мнима стабилност. Кабинетът е тотално нестабилен".


"Няма да подкрепим кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър, защото сме просто опозиция, въпреки непрестанните твърдения, че сме част от управлението. Не, напротив, ДПС е опозиция", Местан. "В политиката нещата не могат да се ограничат между Христо Иванов и Екатерина Захариева", така Местан отговори дали Движението иска Иванов за правосъден министър. Лютви Местан коментира отново конституционните промени, депутатското решение и протестите на съдиите. Той поясни, че разбира много добре съдиите. "Безспорно е необходима още по-дълбока реформа", заяви той. Местан призова да се насочат усилията към свикване на Велико Народно събрание, за да се отпуши енергията на обикновения парламент.


"Аз съм политик, който търси решението на конфликтите, а не търся конфликти", заключи лидерът на ДПС. "Ако бяхме универсалното зло, проблемът на проблемите, защо реформите не се случват", попита той. Според Местан ДПС има най-силните политически аргументи да иска предсрочни парламентарни избори. "През 2014 година се отказахме от властта в името на политическата стабилност", напомня Местан. По думите му приетите конституционни промени са "възможното и максимумът".


Лидерът на ДПС съобщи още, че Ахмед Доган е много добре и за разлика от Иван Костов той не се намесва в политиката. Местан заяви, че Доган е естественият лидер на ДПС и му благодари, че може да разчита на неговата експертиза. "Качвам се при Доган по важни теми, говорим. Не съм разговарял с него за оставката на Христо Иванов. Тази вечер имаме новогодишен купон при него, но не знам дали ще бъдем в настроение да говорим за политика или ще се отдадем на купона", каза още Местан.